Szegfűgomba-pörkölt hosszú lével, friss kenyérrel

Szegfűgombából a pörkölt utolérhetelen ízvilág. A fűszeres ízű és illatú szegfűgomba alapjában meghatározza az ízeket. 


Elkészítés: A gombát  megtisztítottam, megmostam, a tönköket lecsipkedtem. Nem voltak nagyméretű kalapok, ezért a kalapokat egyben hagytam. Vöröshagymát apró kockára vágtam, és 1-2 gerezd fokhagymával, és zöld medvehagyma terméssel, kevés apróra vágott levéllel zsíron pirítom üvegesre. Ha ez megvan, őrölt pirospaprikát oldok fel a hagymás zsírban, míg ki nem adja szép, piros színét. Aztán mehet hozzá még, ha éppen szezonja van, apróra vágott zöld és piros paprika is és pici apróra vágott hámozott paradicsom és a gomba. Mennyiség, amit adott az erdő-mező, ehhez kell alkalmazkodni a többi alapanyaggal. Fűszerek: kevés mindenből, hogy szegfűgomba aromája érvényesülni tudjon: őrölt kömény, majoránna, őrölt feketebors, babérlevél és persze só. Kis vizet adok hozzá. Készre, puhára főzöm. Közben figyelem a levet, kóstolom, fűszerezem, sózom, ha kell. Lé annyi kell mindig, amiben főni tud, ha elpárolog pótolni kell, de nem szabad sok lével indítani, mert a gomba elég sok levet is engedhet. Hosszú lével hagytam, mert a lé is nagyon aromás lesz a szegfűgombától, de lehet tejfölösen vagy tejszínesen is habarni. Nokedlivel, kifőtt tésztával, puliszkával, rizzsel is finom, de ezzel a hosszú lével puha kenyérrel a legjobb. 
 
Szegfűgombás receptek még ITT is.

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések