Vadzöldséges leveskonzerv
Ha sokféle vadzöldség van, mint ősszel és tavasszal, akkor érdemes többfélével valami ilyesmit befőzni. Jó lesz időhiányos vagy zöldséghiányos időkre egy gyors leves alapjához.
Elkészítés:
Tetszés szerint bármilyen vad levélzöldséggel, egy, vagy többfélével + reszelt gyökérzöldségekkel elkészíthető. Sűrűbb, mint egy leves, de nem tömény, minden egy laza lében úszik. Szezonálisan, mikor, mi van, tehetünk bele bármilyen nem keserű vagy nem túl erős ízű levélzöldséget, mint csalán (blansírozva), árvacsalán, medvehagyma, zsenge zamatos turbolya, kevés podagrafű (keserű lehet, ha sok), mezei sóska, lósóska, komlóhajtás, kövér porcsin. fűszer mennyiségű kereklevelű repkény, csabaíre vérfű, hagymaszagú kányazsombor, vad kakukkfű, vad hagymák, mint kígyóhagyma (vad fokhagyma), vadsnidling, szurokfű.
A gyökérzöldségeket lereszeltem, a vadzöldségeket apróra vágtam, a csalánt előzetesen blansíroztam. Olajon apróra vágott fokhagymát illatosra pirítottam, majd hozzáadtam a zöldségeket, vizet. Sóztam, kicsit jobban, hiszen hígítva lesz. Fűszerezni lehet még ízlés szerint, de ha sokféle zöldség van benne, akkor már azoktól nagyon ízes lesz. Készre főztem, és még forrón, csírátlanított üvegekbe töltöttem, majd csírátlanított tetőkkel lezártam, az üvegeket és dunsztba tettem kihűlésig. Ezután hűtőben áll el 7 fok alatt. Aki alaposabban tartósítaná, az kihűlés után hőkezelje újra az üvegeket! Kihűlés után üvegestől együtt újra kell főzni 10-15 perc forralással. Én kuktában szoktam, ahol nyomás alatt még magasabb hőmérséklet érhető el. Én eztuán is hidegen tartom, hűtő aljában és néhány hét alatt elfogy. Hosszú távú eltartásról nincs tapasztalatom. Felhasználáskor hígítom és levesbetétet főzök még bele. Hasonló konzerv készítése lósókából ITT található.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése