Délitőkegomba-pörkölt nokedlivel
A déli tőkegomba az egyik legfinomabb gomba. Csak a kalapja ehető a tönk túl rostos. Fiatalon szép sötétbarnák a kalapok, idősebben kivilágosodik és gyakran be is repedezik. Főzve, párolva finom. Alkalmas levesnek, pörköltnek, szószos ételnek, gombás tokánynak, pástétomnak. IDE kattintva további déli tőkegombás receptek is böngészhetők.
Elkészítés: A gombát megtisztítottam, megmostam, a kemény tönköket levágtam. Nem voltak nagyméretű kalapok, ezért a kalapokat egyben hagytam. Hogy jó szaftos legyen viszonylag sok vöröshagymát apró kockára vágtam, és 2-3 gerezd fokhagymával zsíron pirítom üvegesre. Ha ez megvan, egy jó kanálnyi, őrölt pirospaprikát oldok fel a hagymás zsírban, míg ki nem adja szép piros színét. Aztán mehet hozzá még apróra vágott zöld és piros paprika is és egy db apróra vágott hámozott paradicsom és a gomba. Fűszerek: őrölt kömény, majoránna, pici oregánó, őrölt feketebors, babérlevél és persze só. Kis vizet adok hozzá. Készre, puhára főzöm. Közben figyelem a levet, kóstolom, fűszerezem, sózom, ha kell. Lé annyi kell mindig, amiben főni tud, ha elpárolog pótolni kell, de nem szabad sok lével indítani, mert a gomba elég sok levet enged. Nokedlivel, kifőtt tésztával, puliszkával, rizzsel is finom, de puha kenyérrel is szokták enni.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése