Vargányával gyúrt házi metélt, avagy vargányás tészta
A vargánya illetve a vargányák mert több fajuk is van, a legismertebb vadon termő gombák. Frissen és szárítva is jól használhatók. Szárítva fűszergombaként is bizonyítottak. Frissen is változatosan használhatók finomak. Ez a tészta szárított őrölt vargányával készült.
Elkészítés: 90-100 g lisztet 1 nagyobb tojással és 12-13 g finomra őrölt szárított vargányával kevertem össze. A gombaörleményt a tojásba szórtam, és ott alaposan elkevertem, majd ezután ment hozzá a liszt. A liszt tojásméret függő is, és lehet picit lágyabbra vagy egészen keményre is gyúrni, ki, hogy szereti. Ha szükséges, egy kanálnyi olívaolaj és/vagy egy-két kanálnyi hideg víz is segítheti az összegyúrást. A hozzávalókat tehát alaposan összegyúrtam, majd egy zacskóban fél órára a hűtőbe tettem. A tészta a hűtőben lágyabb lesz, könnyebb nyújtani. Ezután én nagymamásan, gyúródeszkán, sordófával nyújtom, úgy 1-1,5 mm vastagra, majd a tésztát több módon hajtogatva is lehet vágni. Szélesmetélt vagy hosszúmetélt és más is lehet belőle. A tésztában só nincs, de sós vízben főzöm ki. A tésztára kerülhet zöldfűszeres magos pesztó pl. vagy tejfölös vagy sajtos szósz. Bővebben a pesztókról, többféléle zöldpesztó ITT bömgészhető.
Erre a tésztára olajban kissé illatosra pirított, elég sok, apróra vágott fokhagyma, pirított, kissé őrölt lenmag, apróra vágott petrezselyem és reszelt sajt került olívaolajjal bőven, pici sóval, tört borssal.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Az Ön bejegyzése kiemelkedő volt tisztaságában és mélységében. Köszönjük a megosztásokat!
VálaszTörlés