A kéttűs fenyvesek négy legfinomabb gombafaja

A kéttűs fenyveseket gombászként szeretjük azért is, mert több nagyon finom ehető gombáért is érdemes néha körülnézni alattuk. Ízletes rizikét, szemcsésnyelű fenyőtinórut, vöröses nyálkásgombát, fenyőpereszkét kell keresni. Ezek bemutatása a fajok nevére kattintva olvasható a MIGE oldalán. Itt minden hazai faj bemutatása elérhető. 

Szemcsésnyelű fenyőtinóru és vöröses nyálkásgomba

A kéttűs fenyők közül Magyarországon az erdei fenyő és a fekete fenyő ültevényekben vagy elegyesen lombos fajokkal együtt ültetve fordul elő. Akár már egy fa is elég ahhoz, hogy megjelenjenek a kéttűs fenyőkkel gyökérkapcsolatban élő legfinomabb gombák. Kéttűsnek azért nevezzük ezeket a fajokat, mert két tűlevél tövüknél összekapcsolva kapcsolódik az ágakhoz. 

Fenyőpereszke, rizike, júdásfülgomba és
fagyálló csigagomba, mely utóbbi szintén csak kéttűs fenyővel él
gyökérkapcsolatban
(a gyűjtött fenyőág lucfenyő, nem kéttűs)

Mindhárom gombafaj finom, jól használható, vegyes gombaételben is főzhető fajok. A rizikekalapokat alaposan meg kell mosni, mert szemcsés kalapfelszínükben pl. a homokszemcsék jól meg tudnak tapadni, és nem jó homokot ropogtatni. Egyébként keményebb húsú, masszívabb gombák. Szép színüket hosszas főzéssel elvesztik, de rövidebb vajas pirítással még megőrizhető a narancsos színük. Rizikések a blogon IDE kattintva.

A szemcsésnyelű fenyőtinóru és más fenyőtinóruk puha húsú gombák, kalapbőrük lehúzása után ehetők. Népi néven vajvargányának is nevezik őket, éppen a puhább húsukra utalva. Bemutatásukra Fenyőtinóruk a konyhámban címmel van egy külön bejegyzés is, IDE kattintva érhető el. Fenyőtinórus receptek a blogon IDE kattintva.

A fenyőtinóruk húsa sárga,
de kis kurkumával rá lehet erősíteni a színre

Az apró kis szürkebundás fenyőpereszke törékeny gomba, gyűjtésénél erre figyelni kell, de főzve, párolva már nem törik. Fenyőpereszkés receptek a blogon IDE kattintva. 

A vöröses nyálkásgomba érdekessége, hogy hő hatására lila színűre változik az ételben 

a vöröses nyálkásgomba sárga színe lilára változik
sütés-főzés közben
rizikével és lila pereszkével együtt pirulnak

A nagy őzlábgomba és más ehető őzlábgombák bár nem gyökérkapcsolt fajok, gyakran elfordulnak ültetett fenyvesekben. Ezekről ITT bővebben  

Képek a bemutatott gombákról

Ízletes rizike
Rizikések a blogon IDE kattintva

Szemcsésnyelű fenyőtinóru
Fenyőtinórus receptek a blogon IDE kattintva

Szemcsésnyelű fenyőtinóru
Fenyőtinórus receptek a blogon IDE kattintva

Vöröses nyálkásgomba

Fenyőpereszke
Fenyőpereszkés receptek a blogon IDE kattintva

Fenyőpereszke
Fenyőpereszkés receptek a blogon IDE kattintva

Rizikék és nagy őzlábgomba
A nagy őzlábgomba és más ehető őzlábgombák bár nem gyökérkapcsolt fajok, gyakran elfordulnak ültetett fenyvesekben. Ezekről ITT bővebben  

Fenyőpereszke, rizike, júdásfülgomba és
fagyálló csigagomba, mely utóbbi szintén csak kéttűs fenyővel él gyökérkapcsolatban. A fagyálló csigagomba a tél elején megjelenő ehető faj, de még nincs róla elég tapasztalatom.
(a gyűjtött fenyőág lucfenyő, nem kéttűs)

erdei fenyők

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések