Marhapörkölt, zamatosturbolyás vadas szósz, medvehagymás kenyérgombóccal
A zamatos turbolya fitalon még nem erősen ánizsos, ellenben számos jótékony hatása van, finom és jól is mutat egy vadas szószban is. A kenyérgombócba medvehagyma vagy csalán vagy akár mindkettő is tehető, mert miért ne, ha van.
Elkészítés:
A marhapörkölthőz a húst kockára vágom, térfogatra kb. ugyanannyi vöröshagymát kockázok fel hozzá. Mangalica zsíron üvegesre pirítom a hagymát, pár gerezd fokhagymát is adok hozzá apróra vágva. Ha van, akkor apróra vágott medvehagymát (levelet, zsenge szárat, terméskezdeményt), az elején fűszerezem köménymaggal is és ezeket is átpirítom, majd lehúzva a tűzhelyről, ha kicsit hűlt, elég sok őrölt pirospaprikát adok hozzá, átkeverem. Ha paprika kiadta a színét a zsírban, mehet bele a hús. Átpirítás után kicsit több víz, mint ami ellepi, majd a többi fűszer: só, egész feketebors, borókabogyó, kakukkfű, sok babérlevél, majoránna kevés. Jó tesz neki kevés vörösbor vagy kevés paradicsompüré is. Kuktában, omlós állapotig, többszöri ellenőrzés mellett főzöm, ha kell kóstolás mellett, közben még fűszerezem. (Lehet igazibb pörkölt módon a paprika hozzáadása előtt lepirítani a húst, de a paprika szebb színeket és ízeket ad, ha a hús előtt még bővebb zsírba tesszük, és én nem látok különbséget, lepirított és nem lepirított marhahús között a végeredményben).
Zamatos turbolyások még bőven IDE kattintva
Medvehagyma másképp is IDE kattintva
Csalán másképp is IDE kattintva
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése