A lucosok 4 legérdekesebb ehető gombafaja

A lucfenyvesek egyre nagyobb ritkaságnak számítanak itthon, évről-évre fogynak is. Pedig gombaszempontból nagyon jó kis élőhelyek. A lehullott tűlevél lassan bomlik, savanyítja a talajt, védi is a kiszáradástól és sokáig tartja a hőt a hidegek beálltával. A savanyú talajra szívesen telepednek a mohák is, melyek igazi nedvességcsapdaként még több csapadékvizet képesek megtartani. A gombák egy része eleve kedveli a savanyú talajt, de vannak a lucfenyővel gyökérkapcsolatban élők is természetesen. Szóval a gombáknak jó hely egy lucos. Nagyon sok faj élhet egy lucfenyvesben. Nem mind ehető. Vannak szépséges galócafajok, számos érdekes gombaapróság tömegesen is, és galambgombák is minden színben bőven. A lucos galambgombáiról érdemes azt megjegyezni, hogy nem érdemes velük próbálkozni, a lucosokhoz kötődő galambgombák egyike sem ehető. 

Lilapereszkék lucfenyő tobozokkal egy lucosban

De persze van jó pár olyan ehető gombafaj is, ami vagy gyökérkapcsolatban él a lucfenyővel vagy különösen kedveli a lucos nyújtotta életkörülményeket. Az első számú az ízletes vargánya, erről nem írok külön. Vargányás receptek IDE  kattintva bőven.

Ami nekem a következő, az talán a barna tinóru. A savanyú talajt kedveli és a lucos is fontos élőhelye, én főként ott szoktam látni. A barna tinóru húsa nyomásra kékül, de ez ne zavarjon senkit, mert nagyon finom, jó állagú gomba. (kép alább róla) Feldolgozáskor nem kell előre összevágni, hanem közvetlenül már a rántásba vagy serpenyőbe, úgy nem lesz ideje bekékülni az ételben. 

A lucfenyvesben is él rizike, mégpedig a lucfenyvesi rizike. Kesernyésebb, mint a kéttűs fenyvesben élő ízletes rizike, de azért jól használható, hasonlóképp. ITT receptek is 

Aztán a nyálkásgombák is megosztoztak a fenyveseken. Míg a kéttűs fenyvesekben a vöröses nyálkásgomba él, addig a lucosban barna nyálkásgomba (képek alább róla). Nyálkás a kalapbőr, azért a fiatalokat kell válogatni, vagy, ha idősebbek, a kalapbőrt le kell húzni. Kevesen kedvelik, kevesen gyűjtik, talán furcsa UFO kinézete miatt és nyálkássága miatt is. 

A lila pereszke bár többféle erdőt, lombos és tűlevelűeket is kedvel, mégis a legszebb sötétlila lila pereszkék a lucosokban találhatók szerintem. Aromás, illatos gomba, aki még nem kóstolta, óvatos legyen az első kóstolással. Csodás színét sajnos hosszas főzéssel elveszíti, ha szeretnénk valamennyire megőrizni, akkor egy rövidebb vajban pirítással lehetséges (képek alább). Lilapereszkés receptek IDE kattintva fedezhetők fel a blogon.

Barna tinóru a legfinomabb kedvenc
(előtérben lószőrfülőkék az apró gombácskák)

Lucfenyvesi rizike

Barna nyálkásgomba

Barna nyálkásgomba

Barna nyálkásgomba

Lila pereszke

Lila pereszke

Lila pereszkés színes szendvicsrevaló
Lila pereszkés receptek IDE kattintva fedezhetők fel a blogon.

A kéttűs fenyvesek gombáiról IDE kattintva lehet hasonlókat olvasni

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Hihetetlen, hogy mennyire finom illata van a lila pereszkének - nyersen. A színe is gyönyörű, öröm szedni, de a felhasználása számomra már nem olyan érdekes, a szükséges hőkezeléssel sajnos elvész a varázsa (:

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések