Lila pereszke a konyhában

A lila pereszke elképesztő színével sokakat elvarázsol és sokan szívesen gyűjtik. Főként ősszel, egészen decemberig lehet rá számítani. Faji bemutatása ITT a MIGE-n olvasható. Illata jellegzetesen aromás, kissé parfűmös, ezt érdemes megtapasztalni a biztos felismeréséhez. Hasonlít hozzá a szintén ehető és hasonlóképp használható halványlila pereszke és a kevéssé értékes szürkéslila pereszke. Utóbbinak az élőhelye is sokszor lehet problémás, trágyázott vagy szennyezett, bolygatott helyeken is élhet, íze és illata sem bíztató. Sokan tévesztik a lila pereszkét a lila színű pókhálósgombákkal, melyek között van mérgező is, és nehéz őket fajra biztosan felismerni. Téveszthető még a szintén lila színű retekszagú kígyógombával, ami szintén mérgező. Gyakorlott gombaismeret nélkül mindenképp lássa szakellenőr a gyűjtött gombát! 


A lila pereszkét magában vagy vegyesen más gombával is lehet használni. Ha valaki még soha nem kóstolta, aromássága miatt először óvatos legyen vele. Magában készítve inkább lazább gombás ételekben jó, melyekben kisebb mennyiségben van jelen. Lilapereszkés receptek ITT találhatók egyre bővülő számban. Csodás színe sajnos kevéssé marad meg az ételekben, és ha lilás marad is, mindenképp halványabb lesz. Vajon pirítani/párolni vagy főzni szoktam leginkább, sütni (kirántva pl.) nem sütöttem, de annak sincs kizáró oka tudatommal. Tartósítani savanyúságban a legjobb, illetve savanyítással kombinált olívaolajos finomság is elég jól készíthető a kisebb, fiatalabb, keményebb gombákból, ahogy ITT . Én, ha lehet, akkor megpróbálok belőle olyasmit készíteni, ahol valamennyire érvényesül a színe. 
 
lilapereszkés receptek ITT találhatók



 
**********************************

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.



Megjegyzések