Lucfenyős-rozmaringos teasütemény
Bár a legfinomabb a lucfenyő friss és nyers, új tavaszi hajtása, később sem kell a fenyőlevelet lebecsülni fűszerként. A fenyőaroma tavasz után is megmarad a levelekben, de a már túl rostos, idősebb levél csak alaposan megdarálva vagy teafűként használható. Ehhez a süteményhez a tavaszi rügyekből készűlt fenyőszirupot és a már idősebb leveleket is használtam, kigészítve a szintén fenyős ízű rozmaringgal.
További fenyőtűs finomságok, itt, meg itt is:
fenyőtűs porcukor,
fenyőmázas keksz,
fenyőtűtea,
Elkészítés: 10 dkg porcukrot néhány evőkanálnyi a fenyőágakról ollóval levágott lucfenyő tülevéllel, kisebb adagokban összedaráljuk késes darálóban, kávédarálóban, többször átszitáljuk, míg egy szürkés-zöldes színű, fenyőaromás tiszta porcukrot kapunk, ilyesmit. A tésztához 25 dkg lisztet 15 dkg teavajjal, a 10 dkg fenyőtűs porcukorral, késhegyni sóval összegyúrunk. Fűszerezzük még egy nagyobb ágacska rozmaring és 15-20, idei lucfenyőhajtás nagyon apróra vágott tűleveleivel. A tésztát kerek tortaformába nyújtva kisütjük, majd még melegen cikkekre vágjuk, tetejüket megkenjük fenyősziruppal, majd megszórjuk kristálycukorral.
fenyőszirup |
lucfenyőtűs porcukor |
!!!!!!! A fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel. Segíthet pl. ha keresünk előző évi fenyőtobozt a fenyőn, amiről gyűjteni akarunk.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Nagyon ínycsiklandó recept..
VálaszTörlésKöszi! Finom is és egyszerű, gyors!
Törlés