Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2021. október 16., szombat

Lósóskaszósz burgonyával, tojással

A savanykás, pikáns szószok alapanyaga a sóska nem csak a kertekben nő, vadon is előfordul, és van belőle apró és óriás faj is. Eltérő méretük mellett ízük sem egyforma, így felhasználásuk is változatosabb. Nagy szerencse, hogy ősztől ismért frissen zöldellnek, így ilyentájt, sőt szinte egész évben elérhetők, ha visszavágjuk a virághajtásokat. Lósóskának nevezik a nagy levelű Rumex fajokat, ezeknek a hivatalos magyar neve már nem sóska, hanem lórom vagy lórum, de a köznapi név azért megmaradt sóskának így lósóskának nevezik őket sokfelé. Ezek levelének nincs nyilas válla. A paréjlórom (Rumex patientia) a fodros lórom (Rumex crispus) és a réti lórom (Rumex obtusifolius) ilyen lósóska fajok. Én ezek közül a a paréjlóromot kóstoltam és használom. Íze sokkal kevésbé savanyú, mint a mezei és juhsóskáé. Idővel kissé keseredhet, ezért fiatalon, virágzás előtt ajánlott szedni. Jó hír, hogy a sóskák kora tavasztól őszig hoznak új leveleket, ha virághajtásukat visszavágjuk. Több más lórom faj is van, nem mind jó ízű, így csak a nem keserű fajokat szedjük. Ez a szósz is a paréjlórom leveleiből készült, a faj kertekben is kiválóan elvan.
Elkészítés: Pár szem kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzünk. A lósóska levelek vastag ereit kitépjük, a leveleket apróra vágjuk, majd néhány összevágott medvehagyma levelet vagy gerezd fokhagymát kevés olajon pirítunk. Hozzáadjuk a sóskát, rövid ideig pirítjuk, majd a burgonya főzőlevéből kivéve felöntjük lével. Sózzuk, borsozzuk, pici szerecsendióval fűszerezzük. Mikor a sóska is puhára főtt, hozzáadjuk a főtt burgonyát, és tejszínes vagy tejfölös, lisztes habarással sűrítjük. Kóstolás után, ha szükséges, édesíthetjük.
Lósóskás még: https://erdokostolo.blogspot.com/search/label/l%C3%B3s%C3%B3ska

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...