Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2021. október 20., szerda

Kamillás-krémes tortácskák

A kamillavirág nem csak gyógynövény, fűszerként is nagyon finom. Kellemes, nem tolakodó aromáját belecsempészhetjük házi készítésű finomságainkba, például süteményekbe vagy likőrökbe. A virágok maguk is ehetők, továbbá kandírozhatók, de van egy kesernyés ízük is, ezért fűszerezésnél jobb az aromák gyorsabb kioldása, mint a hosszú áztatás, ami a keserű ízeket is kioldhatja. Tejben, tejszínben, vajban vagy vízben, forrón, rövid áztatással a legjobb kivarázsolni a kamillavirágok ízeit.
Elkészítés: A tortácskák tésztája piskóta, a krém pedig kamillavirág fűszerezésű svájci vajkrém. Tészta: 5 tojásból citromhéjas fűszerezéssel 8-10 mm vastag piskótalapot sütünk saját bevált receptünk szerint vagy a következőképpen: Szétválasztjuk az 5 tojás sárgáját és a fehérjéket, külön-külön tálba tesszük. Az 5 sárgáját 5 evőkanál cukorral a cukor elolvadásáig krémesre keverjük, csipet sót adunk hozzá, kevés reszelt citromhéjjal fűszerezzük. Az 5 tojás fehéjét csepp citromlével habbá verjük. A kikevert sárgáját 5 evőkanál liszttel nagyobb késhegynyi sütőporral és a tojások felvert habjával finoman összekeverjük, úgy, hogy a hab ne törjön össze. Sütőppírral bélelt legnagyobb méretű tepsinkben, kb. 8 mm vastagon szétterítjük a tészta anyagát. 160 fokra előmelegített sütőben, középen, kb. 20-25 perc alatt megsül. Az első 10 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Ha kisűlt, először a sütőben, nyitott sütőajtónál hűtsük a tésztát, majd kivehetjük rácsra deszkára, de ha kivaesszük, húzzuk le róla a sütőpapírt. A kihűlt tortalapból egy nagyobb bögrével 4 × 3 db kis tortakorongot szúrunk ki.
A svájci vajkrémhez 260 g felmelegített vajba 4 ek. szárított kamillavirágot főzünk bele pár percig kevergetve, végül hagyjuk hűlni, állni. 15 perc után ismét felmelegítjük, a vajat leszűrjük a kamilláról, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. 3 tojásfehérjét 150 g cukorral gőz felett, folyamatos kevergetés mellett a cukor elolvadásáig melegítünk, majd még melegen kemény habbá verjük. Ezután hozzákeverjük a kamillás fűszerezésű vajat, 1 citrom reszelt héját és 1 csomag vaníliás cukrot. A krémet kenhető állagúra hűtjük, ezt követően megkenjük vele a tortácskák lapjait, illetve bevonjuk vele a tortákat is. A tortácskák közepébe és tetejére gyümölcsdarabokat helyezhetünk, végül az egészet, ha éppen van, friss kamillavirággal díszíthetjük.
További kamillások a blogon, itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...