Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2021. október 14., csütörtök

Párolt pitypanglevél-saláta fehér babbal

A mediterrán tájakon kedvelt zöldségnövény a pitypang, ott olívaolajjal és citromlével ízesítve vagy joghurtos öntettel készülnek belőle saláták vagy párolt fogások. Olaszországban az ínséges időkben gyakran tálalt babos pitypangsaláta ma is ismert.
A megmosott pitypangleveleket, ha túl keserűek vízben áztatjuk vagy blansírozzuk, majd kevés olívaolajon, pici fokhagymával megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a főtt fehér babot (akár konzervből), és olívaolaj és citromlé 2:1 arányú keverékéből pici sóval készítünk rá öntetet.
A pitypang sokféle erényéről itt bővebben: https://erdokostolo.blogspot.com/2018/07/pongyola-pitypang-taraxacum-officinale_18.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...