Ünnepi fogások az erdőből régen és napjainkban
Kíváncsi voltam, vajon régen volt-e valami erdei
hozzávaló az ünnepi asztalokon, és ha igen, azt hogyan készítették el. Ezért
néprajzi gyűjtéseket, régi beszámolókat böngészve keresgéltem erdei gomba,
vadgyümölcs, más vadnövény karácsonyi sütés-főzése után. Korábban már írtam a gombaételekről a hagyományainkban, illetve itt meg arról, hogy a vadnövényeknek, vadgyümölcsöknek milyen szerepe volt, és mennyivel gazdagabban használták a régiek ezeket étkezésekben.
A fenti képen fenyőmázas kekszek, alábbi képen pedig télen is gyűjthető vadon termő alapanyagok.
Ha visszatekintünk az egykori ünnepi étkezésekre főképpen
a katolikus vidékeken voltak szigorúbb hagyományok, így a szent este elköltött
vacsora még böjtös volt, majd éjféltől, az éjféli miséről hazatérve már előkerülhettek a húsos ételek is. A böjtös ételek között többfelé szerepelt erdei gomba is,
elsősorban szárított vargányát és friss késői laskagombát említenek a
karácsonyi étkezésről szóló írások. Azért hogy biztosan legyen friss gomba, néhol a laskát
termő tuskókat hazavitték, árnyékos helyre, pincegádorban leállították, és locsolgatták.
A gomba savanyú káposztával vagy csak savanyú káposzta
levében főtt, amolyan korhely levesként, de előfordult lencsével főzött gomba
és aszalt gyümölcsökkel főzött erdei gomba is némely vidéken. Szilveszterre már hasonló gombás káposztás leves gazdagon füstölt húsokkal, húsosan készült.
vargányás savanyú káposzta leves |
Szintén böjtös ételként került az aszalt gyümölcsökből
készült fogás is. Vadon gyűjtött aszalt gyümölcs is volt ezek között, mégpedig a vadkörte jutott ünnepi szerephez néhol. Az ősszel gyűjtött vadkörtét érlelés után aszalták, így leginkább aszalt vadkörtéből főztek, de a gyűjtés után szalmában, szénában
eltárolt éretlen vadkörtéről is írják, hogy karácsony tájára érett meg, így ezt
is használhatták.
A karácsonyi italok között a köményes pálinka is több helyen
fontos szerephez jutott, mert bármennyire is hihetetlen a köményt is néhol úgy gyűjtötték
a réteken még nem is olyan régen.
vadgyümölcsök mézben likőrhöz, sütihez |
A mai ünnepi asztalokra kerülő "vadságokról" pedig egy korábbi
erdőkóstolós körkérdés után adnék kis összefoglalót, hátha valakinek még ötlet
kell az ünnepi vacsorához. A kérdés az volt, hogy kinél, mi kerül erdei és vad
az asztalra. Erdei gomba, vadzöldség, vadgyümölcs ételként italként az
ünnepi asztalokra.
Gazdag erdei ünnepi összeállítás lenne, ha mind elkészülhetne azok közül, amik ma készülhetnek ott, ahol valami erdei is kerül az asztalra: Köszönet a válaszadóknak az itt, az Erdőkóstoló FB oldalán megosztották ünnepi vacsorájuk erdei fogásait!
Gazdag erdei ünnepi összeállítás lenne, ha mind elkészülhetne azok közül, amik ma készülhetnek ott, ahol valami erdei is kerül az asztalra: Köszönet a válaszadóknak az itt, az Erdőkóstoló FB oldalán megosztották ünnepi vacsorájuk erdei fogásait!
- sült kacsa mellé sötét trombitagombás párolt káposzta,
- gombakrémleves vargányából
- hájas kráfi, amiben a leveles tészta csipkebogyóval kevert dióval és mákkal töltött
- tejszínes erdei gombasaláta 4 féle gombából
- gombafejek töltve és rántva fagyasztott
erdei gombából
- savanyított erdei gomba
- somlekváros piskóta
- rizikés kenyérlángos
- őzlábgomba-fasírt
- svéd gombasaláta friss kései
laskából
- gombás székelykáposzta
- trombitagombás vargányás gombapörkölt
- csipkelikőr
- vargányaleves
- kökény-birs ágyazású pálinka
- vörös áfonya szósz sült húshoz
- mézes, borbolyás vodka
- mézes kökénylikőr
- aszalt csipkebogyós, mézes,
ánizsos borókabogyó gin
- fácánleves, mezei nyúl
vadasan, burgonyafánkkal és mindenben van gomba
- hecsedlis zserbó
- savanyú káposztás gombaleves
- vadszeder dzsem rozmaringgal,
kakukkfűvel borókabogyóval sülhús mellé
- kacsamell sonka szendvicsre,
rozmaringgal, kakukkfűvel
- erdei sommal ágyazott Napóleon
brandy
- brandyben áztatott som
kimagozva csokis golyókban
- csipkebogyós, mézes bor
- szárított vargányás
káposztaleves
- málnás és erdei szamócás meggybefőtt,
szedres és somos őszibarack és sárgabarack befőtt
- csipkebogyó-pezsgő
- csipkebogyós káposztasavanyúság
fenyőmázas és csipkebogyó-mázas omlós kekszek |
csipkepezsgő készül |
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése