Kökényes habos pite
A savanykás, jellegzetesen fanyar kökénylekvár talán a legfinomabb egy ilyen sütihez. A lekvár fanyarsága jól ellensúlyozza a hab édességét. Utóbbiba elég sok cukor kell, hogy megfelelő állagú legyen.
A kökénylekvárt én így készítem. A kökény sokszínű felhasználásáról régen és most pedig, itt írtam bővebben.
Kökénykrémes habos pite
Hozzávalók
Töltelék: 3 dl kökénylekvár, fél csomag vaníliás pudingpor, 5 dkg vaj
Hab: 4 tojás fehérje, 250 g porcukor, 50 ml víz
A tésztához a cukrot
a tojás sárgájával és vajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi száraz
hozzávalót, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivett tésztát
fél cm vastagon pite-formácskákba nyomkodjuk, a forma oldalát is kitöltve (az adag
5-6 db, 12 cm
átmérőjű formába elég). A pitetésztákat félkészre elősütjük.
A 3 dl-es,
savanykás kökénylekvárt elkeverjük a fél csomag vanília pudingporral és az 5 dkg
vajjal, ezzel megtöltjük a piték alját.
A habréteghez 4 tojásfehérjét habbá verünk,
majd folyamatosan tovább verve 50 ml vízzel és 250 g porcukorral felfőzött,
forró cukorszirupot csorgatunk bele nagyon lassan. A habot a kökényes
keverékkel töltött piték tetejére adagoljuk, rusztikusan elkenve. A habos
pitéket 160 fokon addig sütjük, míg a hab teteje roppanós kemény lesz és kissé megbarnul.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése