Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2017. november 20., hétfő

Vargánya svéd gombasaláta módon, rukkolával, narancsos alma-salátaboglárka-rukkola salátával, tojással.

A jó ismert svéd gombasalátát gyerekkorom óta kedvelem. Saját történetem hozzá, hogy gyerekkoromban apukám néha, mikor a nagy Budapesten akadt dolga, elvitt magával, kis falusi lánykát, még az iskolából lógás terhére is, és ilyenkor hazafelé,  a vonatra várva gyakran ettünk svéd gombasalátát a Déli pályaudvar régi emeleti éttermében. Mindketten szerettük ezt az ételt. Ott persze nem vargányából, sőt nem is erdei gombából készült. Én ezúttal nem friss, hanem olajban tartósított vargányából készítettem.  


Elkészítés:
A vargányát korábban olajban tartósítottam, így ehhez az ételhez csak alaposan lecsepegtettem, és saját eltevésű, sűrűre főzött paradicsomszószba főztem, amit egészen apróra vágott vadsnidlinggel és fűszerekkel előfőztem, és kb. félidőben adtam hozzá a vargányát. Fűszerek: szurokfű, citromos kakukkfű, citromhéj, 1 citromkarika belefőzve (de közben kóstolni, nehogy túl keserű legyen), pici narancshéj, só, őrölt fekete bors, cukor (más édesítés) ízlés szerint. Mikor már kifőtt a fűszerek íze a szószban, el is készült. Kihűlve rukkolát is vágtam bele és apró kis savanyú uborka darabokat, keveset. A végén a savasság beállítása citrommal, ha a savanyú uborkától nem lesz elég savanykás. A rukkola mustáros, borsos, kicsit kesernyés íze és az uborka savassága jól illenek az alapízekhez, és könnyítik, emészthetőbbé teszik a hidegen tálalt gombás ételt. Persze nagyon sokat nem ajánlott így sem belőle enni. A rukkoláról egyébként azt mondják, hogy vargánya íze is van. Behűtve tálalható, ezúttal főtt tojással és gyümölcsös, vadzöldséges rukkola salátával.
     
Megjegyzés: Ez az étel tavasszal készült, de máskor is elkészíthető. Vadsnidling tél végén és tavasszal, salátaboglárka tavasszal szedhető hozzá, rukkola pedig tavasszal-nyár elején és az őszi hónapokban van a kertben vagy a piacokon. Friss vargányával is elkészíthető természetesen és más gombával is helyettesíthető a vargánya.
   
Az ételben található vadon gyűjtött összetevők:
Ízletes vargánya (Boletus edulis)
vadsnidling - vékony levelű vadhagyma (érdes hagyma, bajuszos hagyma)
Citromos vad kakukkfű (Thynus pulegioides)


A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...