Kökényes, kakaós, mandulás szemes kekszek
A savanykás, jellegzetesen fanyar kökénylekvár jól szerepelhet egy édes keksz töltelékeként. A lekvár fanyarsága jól ellensúlyozza a tészta édességét.
A kökénylekvárt én így készítem. A kökény sokszínű felhasználásáról régen és most pedig, itt írtam bővebben.
Hozzávalók
Töltelék: kökénylekvár, kökény kekszenként 1 szem
A tésztához a cukrot a tojások sárgájával és vajjal elkevertem, majd hozzáadtam a többi száraz hozzávalót, és gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd 1 órára hűtőbe tettem.
A hűtőből kivéve dió nagyságú egyforma golyócskákat, majd azokból kis lapos kosárka kekszeket formáltam; sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket lazán, mert picit nőni fognak. A kosárkákat megtöltöttem kökénylekvárral, ha esetleg túl híg a lekvár, akkor kevés zabpehely hozzáadásával lehet sűríteni. Közepükbe egy szem kökény és előmelegített sütőben 180 fokon sülhet.
A hűtőből kivéve dió nagyságú egyforma golyócskákat, majd azokból kis lapos kosárka kekszeket formáltam; sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket lazán, mert picit nőni fognak. A kosárkákat megtöltöttem kökénylekvárral, ha esetleg túl híg a lekvár, akkor kevés zabpehely hozzáadásával lehet sűríteni. Közepükbe egy szem kökény és előmelegített sütőben 180 fokon sülhet.
Kökény-csipke lekvár készült idén, viszont sikerült túl hígra csinálnom, ezért épp most fogyott el szörpként...:))
VálaszTörlésúgy is finom :)
Törlés