Gombasavanyúság lila pereszkéből és szürke tölcsérgombából

gombatartósítás módjai közül a savanyítás, a páclében tartósítás talán a legismertebb és leggyakoribb módszer. Én ezúttal egy erősebben savanyú, fűszeres levet készítettem, majd a megfőtt őszi pereszkéket ezekbe tettem még forrón és forró lével leöntve, majd az üvegeket forró vízbe állítva kuktában újraforraltam.     


Az őszi pereszkefélék között több erősen aromás, mint pl. lila pereszke, lilatönkű pereszke vagy hasonlóképp a szürke tölcsérgomba is, ezért ezeket előfőzés és a főzőlé elöntése után használom, hogy a család minden tagja biztonságosan fogyaszthassa. Persze, akinek nem árt meg, élvezheti az erősebb aromákat is. Savanyításnál persze fontos az előfőzés.

Elkészítés: a gombákat (lila pereszke és szürke tölcsérgomba*) megmostam, a nagyobbakat daraboltam, majd enyhén sós lében 20 percig főztem. Levüket elöntve leszűrtem őket. Főzés közben vizet forraltam és előkészítettem a savanyító lé hozzávalóit.  

A savanyú páclé hozzávalói: egy 7 dl-es üveghez kb. 2 fokhagyma gerezd, 1 mokkáskanál mustármag, 1 mk. koriandermag, pár szem szegfűbors, 1 mk. egész fekete bors, 1 nagy babérlevél, sózás kóstolva, (aki igényli, édesítés ízlés szerint); A megfőtt gombát üvegbe teszem, felöntöm forró vízzel, majd lemérem a gombát a vízzel. Ajánlott savasság: legalább 4,6 pH , így 1 kg teljes töltőtömeghez legalább 42 g 20%-os ecet kell ennek megfelelően kell kiszámolni a konzervhez szükséges ecet mennyiségét, amit hozzá kell adni a pácléhez. Ezután a páclevet a fűszerekkel felforralom és forrón ráöntöm az üvegbe töltött gombára, lezárom. Ha megfelelő mennyiségű az ecet benne, már nem szabad megromlania, de lehet még plusz egyszer hőkezelni is. Kevés vízben kuktába (ebben magasabb hőmérsklet érhető el 100 foknál) állítom az üvegeket és újraforralom 10-15 percig, majd a lezárt kuktában hagyom kihűlni.  

Egy másik savnytási módszer, ahogy szintén nagyon finom, de egyelőre még csak rövidebb idejű eltartással próbáltam, ez a tejsavas fermentálás savanyított gomba gombasalátának. Katt ide a receptért!  

FONTOS: * a szürke tölcsérgombát nálunk, Magyarországon feltételesen ehető fajként jegyzik, előzetes forrázást és alapos főzést ajánlanak fogyasztásához. Németországban mérgező fajként jelzik, nem javasolják fogyasztását egyáltalán. 


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések