Fosóka szilva - valamire ez is jó
Bocsánat, de felénk így hívják ezt a cseresznyénél valamivel nagyobb, piros vagy sárga színben is termő, éretten lepottyanva szétlottyanó cseresznyeszilvát (Prunus cerasifera). Sok neve van még: #fosóka #lotyóka #potyóka #mirabolán #cseresznyeszilva #korkodus #ónabona #mórabora #nórabora Mindig kicsit mostohán tekintettünk rá. Potyogott, potyogott, had potyogjon. Mint, amolyan semmire nem jó gyümölcsöt néztük. Pedig azt írják, még a rómaiak honosították meg nálunk, talán ők is használták valamire. Azóta szépen elterjedt. Az egyes változatok július elejétől akár még ősz elejéig is érnek. Mostanában többször láttam, hogy néhol szedik, főképpen persze pálinkának, de miért ne lehetne belőle készíteni mást is.
Itt, a blogon már többféle készítmény is található IDE kattintva: lekvárok, savanyító avagy fosókacitromlé, sós lekvár, fosokaketchup, pl.
fosókachup:
Sokféle:
Csorba:
(sajnos azóta már nem elérhető, de az ötlet használható)
Befőttek, lekvárok, magában vegyesen:
Mirabolán édesen és pikánsan - Naspolyakonyha
Ezerszínű mirabolán lekvár - Elefánt a kiskertben
Karamellás, fehérboros fehérszilva leves - Így főz anyátok
Szósz:
Ezerszínű mirabolán lekvár - Elefánt a kiskertben
Karamellás, fehérboros fehérszilva leves - Így főz anyátok
Szósz:
A vérszilva a cseresznyeszilva egyik nemesített, piros levélszínű változata, szintén felhasználható
Én tavaly ebből a fajta szilvából dzsemet készítettem, isteni lett. Az idén sajnos nem termett, így lemaradtunk róla.
VálaszTörlésTalán érdemes keresned a környéketeken. errefelé nagyon sok van erőszélen parkokban és városban is (persze ott nem szabad leszedni)
TörlésNálunk van egy ilyen fa és regeteg van rajta.
TörlésMi is lekvárt főztünk belőle. Nagyon finom volt.
TörlésLekvárnak! Nálunk Oma készítette és mindig ezt tette a mézes-krémesbe. Ez az igazi nosztalgia nálunk! :-))
VálaszTörlésEzt a mézes-krémes dolgot megjegyzem!
TörlésKöszi, hogy engem is megemlítettél:) Igen pálinkát apum is szokott főzni belőle, az idén is összeszedték, bár elég szaporátlan munka. A szószt én is láttam a Terebessen:)
VálaszTörlésSzerintem a mi családunk is azért hagyta lepotyogni egykor, mert nagyon szaporátlan szedni, és sok más gyümölcs is volt. De kell egy kis változatosság. A grúz szószt egyszer majd kipróbálom.
TörlésNagyszerű összefoglaló, mint mindig:)))
VálaszTörlésKöszönöm! Jól esik Tőled a dicséret!
TörlésA szószról írjatok, hiszen nagyon kívánatosnak hangzik és jól is néz ki a formás üvegcsékben. Kinek sikerült? Milyenek a tapasztalatok? A család mennyire fogyasztotta? Olvastam, hogy néha kenyérrel is eszik, csak úgy, felkenve.
VálaszTörlésMaja jóvoltából itt a Tkemali, grúz szósz fosóka szilvából: http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/08/29/tkemali_szosz_azaz_tkemlisz_szacebeli_idehaza_keszitve_mezei_fosokaszilvabol
TörlésKöszönjük Maja!
Igyekszem kipróbálni, de aki már megette írjon!
VálaszTörlés... akarom mondani.., aki már megtette, kipróbálta, írja meg tapasztalatait
VálaszTörlésKedves Erdőkóstoló! Köszönöm, hogy hivatkozol - a tényleg valóban elképesztően finom- szilvalevesemre,és segítenék a tkemális szósszal. Sajnos ide nem tudom leírni, -hosszú!- de a blogomra épp miattad feltettem a már régen kész tkemáli szósz elkészítésének elég részletes leírását. (Lányaimnak írom s a leírás abszolút kezdő lánykáknak szól, na meg teli rakom élményekkel is.) Vadakat pácolok, sütök benne, a tapakát készítem vele, kihagyhatatlan szósz a saslikhoz, finom mártás főtt húsokhoz, halakhoz, ízesítő pörköltekbe, levesekbe, salátákba, stb.
VálaszTörlésVérszilvát is készítek: kompótnak, lekvárnak, sorbetnek, parfénak isteni!
szia,
Maja
Maja köszönöm! Máris megyek hozzád!
TörlésAndrea
Én is évek óta főzök a sárgából lekvárt. Megtévesztésig olyan, mintha sárgabarack lenne. A lilából készült lekvárt nem kedvelik annyira a családom tagjai, de ha a többi kedvenc lekvár elfogy, már az is jó:)
VálaszTörlésKöszönöm Roza! Nálunk is így van ez.
TörlésÜdv az Olvasóknak! A fosóka szilva Hazánkban őshonos (7- 6 000 éves) magyar szilvafajta. Neve: Mirabella. Valószínüleg mezopotámiai eredetű. Azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyek nem igényelnek gondozást, nem nemes fajták. A mirabellák legnagyobb hazai gyűjteménye - egy helybéli szerint - a vásárosnaményi Megyei Kórház kertjében található, kb. 200 fajtát őriz, a narancsízűtől a sárgabarack ízűig. Nekem is nő néhány fajta a kertemben, mindenkinek ajánlom szeretettel. Keressünk minél több receptet a felhasználásához. Jó egészséget mindenkinek!
VálaszTörlésKöszönjük József az értékes kiegészítést!
TörlésFelénk ónabónának hívják :)
VálaszTörlésezt még nem hallottam, jó név, köszi!
TörlésSziasztok
VálaszTörlésValaki készített már belőle bort? Nekem a piross fajta van.
Sziasztok
VálaszTörlésValaki készített már belőle bort? Nekem a piross fajta van.
Tegnap készítettem 4kg -ból lekvárt, kimagozva és hagyományos módon, pl. mint baracklekvár. Nagyon fincsi lett.
TörlésFosóka szilvából ugyanúgy készíthető pálinka mint a másik szilvából?
VálaszTörlésSziasztok !
VálaszTörlésA piros fajtából,ecetet is készíthettek !!!!
Németországban nyáron (limitált kiadásban) lehet kapni Carte d' Or mirabellás jégkrémet (sárga mirabellával készül) - nagyon finom! Lepényt is sütnek mirabellából. MIndkettőt elkészítettem otthon is, és nagyon jól sikerültek. Egyébként mi mindig főzünk mirabellalekvárt (sárgát és pirosat is), szerintem a legfinomabb a világon! Mintha folyékony napfényt ennél... sütibe, palacsintába, chutney-ba, húst pácolni, mártásnak és raguba is nagyon ízletes!
VálaszTörlésAz ötletkonyha link nem elérhető. A többi meg szuper.
VálaszTörlés