Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. augusztus 13., hétfő

Fosóka szilva - valamire ez is jóBocsánat, de felénk így hívják ezt a cseresznyénél valamivel nagyobb piros vagy sárga színben is termő, éretten lepottyanva, szétlottyanó cseresznyeszilvát (Prunus cerasifera).  Mindig kicsit mostohán tekintettünk rá. Potyogott, potyogott, had potyogjon. Mint, amolyan semmire nem jó gyümölcsöt néztük. Pedig azt írják, még a rómaiak honosították meg nálunk, talán ők is használták valamire. Azóta szépen elterjedt. Július elejétől akár még augusztusban is érik. Mostanában többször láttam, hogy néhol szedik, főképpen persze pálinkának, de miért ne lehetne belőle készíteni mást is. Körülnéztem ki, mit készít: fosokachup:

szörp, lekvár:


Sokféle:

Csorba: 

Befőttek, lekvárok, magában vegyesen:
Maja az érdeklődők kedvéért közben már ezen blogbejegyzés után elkészítette a Tkemali szószt, itt mindenki megtalálja. Jaj de jó! Maja köszönöm! és biztosan nem csak én:
Tkemali híres grúz szósz az Így főz anyátok blogon

És további ínyencségek Majánál:
szilvalepény - Így főz anyátok blog
vérszilva parfé sásliliommal
Vérszilva kompót
karamelles, fehérboros, fehér szilvaleves:
kovászos zöld szilva

A vérszilva a cseresznyeszilva egyik nemesített piros levelű változata. Szintén felhazsnálható

23 megjegyzés:

 1. Én tavaly ebből a fajta szilvából dzsemet készítettem, isteni lett. Az idén sajnos nem termett, így lemaradtunk róla.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Talán érdemes keresned a környéketeken. errefelé nagyon sok van erőszélen parkokban és városban is (persze ott nem szabad leszedni)

   Törlés
 2. Lekvárnak! Nálunk Oma készítette és mindig ezt tette a mézes-krémesbe. Ez az igazi nosztalgia nálunk! :-))

  VálaszTörlés
 3. Köszi, hogy engem is megemlítettél:) Igen pálinkát apum is szokott főzni belőle, az idén is összeszedték, bár elég szaporátlan munka. A szószt én is láttam a Terebessen:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem a mi családunk is azért hagyta lepotyogni egykor, mert nagyon szaporátlan szedni, és sok más gyümölcs is volt. De kell egy kis változatosság. A grúz szószt egyszer majd kipróbálom.

   Törlés
 4. Nagyszerű összefoglaló, mint mindig:)))

  VálaszTörlés
 5. A szószról írjatok, hiszen nagyon kívánatosnak hangzik és jól is néz ki a formás üvegcsékben. Kinek sikerült? Milyenek a tapasztalatok? A család mennyire fogyasztotta? Olvastam, hogy néha kenyérrel is eszik, csak úgy, felkenve.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Maja jóvoltából itt a Tkemali, grúz szósz fosóka szilvából: http://igyfozanyatok.blog.hu/2012/08/29/tkemali_szosz_azaz_tkemlisz_szacebeli_idehaza_keszitve_mezei_fosokaszilvabol
   Köszönjük Maja!

   Törlés
 6. Igyekszem kipróbálni, de aki már megette írjon!

  VálaszTörlés
 7. ... akarom mondani.., aki már megtette, kipróbálta, írja meg tapasztalatait

  VálaszTörlés
 8. Kedves Erdőkóstoló! Köszönöm, hogy hivatkozol - a tényleg valóban elképesztően finom- szilvalevesemre,és segítenék a tkemális szósszal. Sajnos ide nem tudom leírni, -hosszú!- de a blogomra épp miattad feltettem a már régen kész tkemáli szósz elkészítésének elég részletes leírását. (Lányaimnak írom s a leírás abszolút kezdő lánykáknak szól, na meg teli rakom élményekkel is.) Vadakat pácolok, sütök benne, a tapakát készítem vele, kihagyhatatlan szósz a saslikhoz, finom mártás főtt húsokhoz, halakhoz, ízesítő pörköltekbe, levesekbe, salátákba, stb.
  Vérszilvát is készítek: kompótnak, lekvárnak, sorbetnek, parfénak isteni!
  szia,
  Maja

  VálaszTörlés
 9. Én is évek óta főzök a sárgából lekvárt. Megtévesztésig olyan, mintha sárgabarack lenne. A lilából készült lekvárt nem kedvelik annyira a családom tagjai, de ha a többi kedvenc lekvár elfogy, már az is jó:)

  VálaszTörlés
 10. Üdv az Olvasóknak! A fosóka szilva Hazánkban őshonos (7- 6 000 éves) magyar szilvafajta. Neve: Mirabella. Valószínüleg mezopotámiai eredetű. Azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyek nem igényelnek gondozást, nem nemes fajták. A mirabellák legnagyobb hazai gyűjteménye - egy helybéli szerint - a vásárosnaményi Megyei Kórház kertjében található, kb. 200 fajtát őriz, a narancsízűtől a sárgabarack ízűig. Nekem is nő néhány fajta a kertemben, mindenkinek ajánlom szeretettel. Keressünk minél több receptet a felhasználásához. Jó egészséget mindenkinek!

  VálaszTörlés
 11. Felénk ónabónának hívják :)

  VálaszTörlés
 12. Sziasztok
  Valaki készített már belőle bort? Nekem a piross fajta van.

  VálaszTörlés
 13. Sziasztok
  Valaki készített már belőle bort? Nekem a piross fajta van.

  VálaszTörlés
 14. Fosóka szilvából ugyanúgy készíthető pálinka mint a másik szilvából?

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...