Érik a fehér eper, ami sokszor fekete. Epres, probiotikus, nem alkoholos pezsgőital házilag
Idén is eljött az eperfák ideje, legalábbis a fehér, fekete és cirmos rózsaszínű gyümölcsök elkezdtek érni, folyamatosan érnek még egy jó ideig. Az édes gyümölcsökből sok minden készíthető, pl. laktoferementált, probiotikus pezsgőital is, vagy éppen lekvár, epres rétes is.
Az Erdőkóstoló blogon már elég sok tejsavas erjedéssel készített, fermentált savanyúság és persze ital is található, mint bodzavirágpezsgő, csipkepezsgő, ibolyapezsgő, laktofermentált vadgyümölcs-italok, bodzavirágos szamóca pezsgő, citromos kakukkfüves, gyömbéres pezsgő
Ez az epres pezsgőital is hasonló módon, természetes erjedéssel készült. A tejsavas erjedés folyamatának elején keletkező szén-dioxidtól lesz pezsgős, szódás a pezsgőitalunk. Az erjedést tehát a tejsavas erjedés felé szerettem volna irányítani, így kevés cukorral, picit sózva és kevés savanyítással, sok gyümölccsel, fűszerekkel indítottam az italt el az erjedés útjára. A só és a savanyítás a tejsavbaktériumoknak kedvez, és nem kedvez az alkoholt termelő élesztőgombáknak, így az ital nem lesz alkoholos. De senki nem számítson édes italra sem, hiszen a tejsavbacik a cukrot feldolgozzák, így egy savanykás, gyümölcsízű, szódás, kissé csípős, pezsgős italt kapunk. Az erjesztés mindig kicsit más, az ital is mindig kicsit más, még két egyformán indított üvegben sem mindig egyforma lesz a végeredmény. Aki szeretné próbálja ki, de vigyázat, függőséget okoz!
Így készült:
Ahogy a lenti képen is látszik, ezeket tettem a fémkupakkal jól lezárható üvegből készült literes befőttes üvegekbe:
- fehér és sötétlila színű epreket (kissé megtörve)
- pár citromkarikát
- citromfüvet
- egy nagy csipet sót
- egy fél citrom levét
- egy csapott evőkanál cukrot
Majd az üvegeket nyakukig töltöttem felforralt és lehűlt vízzel (a forralás azért kell, mert a klórt jó eltávolítani a csapvízből, hiszen az a tejsavbaktériumokat is elpusztíthatja.)
Az üvegeket lezártam fémkupakkal. Konyhamelegben hagytam egy napig. Egy nap után kivettem a citromkarikákat. Második nap végén leszűrtem a gyümölcsöt és a fűszereket, és csak a levet erjesztettem tovább áttöltve azt két kisebb palackba (azokat is nyakukig töltve). Második napon (ha legalább 20-22 fok van) már elindul a szén-dioxid termelődés (sziszegnek az üvegek, rázásra pedig felhabzik). Ha nem elég erőteljes a sziszegés és habzás, akkor még egy nap melegben tartom, majd hűtőbe teszem és lehűlve, iható is, vagy még érlelhető tovább. Kinyitáskor ne a féltett abrosz felett nyissuk ki, mert kifuthat, ha jól dolgoztak a tejsavbacik.
Megjegyzés: Az erjedés elindulásának ideje és a folyamat ideje is változó lehet. Hideg, esős időszakban lassabban indulhat. Kevés alkohol keletkezése nem kizárt, de ha jól sikerül, akkor nem lesz alkoholos.
Az alkoholos erjedés biztosabban kizárható, ha tejsavbaktériumokat is adunk a léhez indításkor. A tejsavbaktériumok származhatnak saját korábbi, jól sikerült, erjesztett zöldség vagy ital levéből, joghurt kicsepegtetett levéből, probiotikus étrendkiegészítőből (kapszulás vagy folyadékos).
én itt tanulok fermentálni
italok még az Erdőkóstoló blogon:
Mit tehetek a poshadt iz ellen! Állandóan ilyen mellék íze lesz!
VálaszTörlésPróbáld megy úgy, hogy hamarabb leszűröd a levet a gyümölcsről, és már csak a szűrt levet erjeszted tovább
Törlésmennyi gyumolcsot raktal egy uvegbe? kb felig ha jol latom?
VálaszTörlés