Érik a fehér eper, ami sokszor fekete. Epres, probiotikus, nem alkoholos pezsgőital házilag

Idén is eljött az eperfák ideje, legalábbis a fehér, fekete és cirmos rózsaszínű gyümölcsök elkezdtek érni, folyamatosan érnek még egy jó ideig. Az édes gyümölcsökből sok minden készíthető, pl. laktoferementált, probiotikus pezsgőital is, vagy éppen lekvár, epres rétes is. Az Erdőkóstoló blogon már elég sok tejsavas erjedéssel készített, fermentált savanyúság és persze ital is található, mint bodzavirágpezsgőcsipkepezsgőibolyapezsgőlaktofermentált vadgyümölcs-italok,  bodzavirágos szamóca pezsgőcitromos kakukkfüves, gyömbéres pezsgő 

Ez az epres pezsgőital is hasonló módon, természetes erjedéssel készült. A tejsavas erjedés folyamatának elején keletkező szén-dioxidtól lesz pezsgős, szódás a pezsgőitalunk. Az erjedést tehát a tejsavas erjedés felé szerettem volna irányítani, így kevés cukorral, picit sózva és kevés savanyítással, sok gyümölccsel, fűszerekkel indítottam az italt el az erjedés útjára. A só és a savanyítás a tejsavbaktériumoknak kedvez, és nem kedvez az alkoholt termelő élesztőgombáknak, így az ital nem lesz alkoholos. De senki nem számítson édes italra sem, hiszen a tejsavbacik a cukrot feldolgozzák, így egy savanykás, gyümölcsízű, szódás, kissé csípős, pezsgős italt kapunk. Az erjesztés mindig kicsit más, az ital is mindig kicsit más, még két egyformán indított üvegben sem mindig egyforma lesz a végeredmény. Aki szeretné próbálja ki, de vigyázat, függőséget okoz!

Így készült: 

Ahogy a lenti képen is látszik, ezeket tettem a fémkupakkal jól lezárható üvegből készült literes befőttes üvegekbe:
- fehér és sötétlila színű epreket (kissé megtörve)
- pár citromkarikát /vagy aszalt japánbirset 
- citromfüvet, esetleg kakukkfüvet
- egy nagy csipet sót (nem szabad sósnak érezni, csak kiemeli az ízeket és segíti a tejsavbacikat)
- egy fél citrom levét, több is lehet ízlés szerint
- egy-két csapott evőkanál cukrot (több is lehet ízlés szerint, a gyümölcs édességétől is függően) 
(egy olyan italt kell készeteni, ami finom ízű, nekünk megfelelő édességű és savasságú. Az erjedés alatt pezsgős lesz és kevéssé édes.)

Majd az üvegeket nyakukig töltöttem felforralt és lehűlt vízzel (a forralás azért kell, mert a klórt jó eltávolítani a  csapvízből, hiszen az a tejsavbaktériumokat is elpusztíthatja.) 

Az üvegeket lezártam fémkupakkal. Konyhamelegben hagytam egy napig. Egy nap után kivettem a citromkarikákat. Második nap végén leszűrtem a gyümölcsöt és a fűszereket, és csak a levet erjesztettem tovább áttöltve azt két kisebb palackba (azokat is nyakukig töltve). Második napon (ha legalább 20-22 fok van) már elindul a szén-dioxid termelődés (sziszegnek az üvegek, rázásra pedig felhabzik). Ha nem elég erőteljes a sziszegés és habzás, akkor még egy nap melegben tartom, majd hűtőbe teszem és lehűlve, iható is, vagy még érlelhető tovább.  Kinyitáskor ne a féltett abrosz felett nyissuk ki, mert kifuthat, ha jól dolgoztak a tejsavbacik.  

FONTOS: Az alkoholos erjedés biztosabban kizárható, könnyebben el is indul a folyamat, ha tejsavbaktériumokat is adunk a léhez indításkor. A tejsavbaktériumok származhatnak saját, korábbi, jól sikerült, erjesztett zöldség vagy ital levéből, joghurt kicsepegtetett levéből, probiotikus étrendkiegészítőből (kapszulás vagy folyadékos).

Megjegyzés: Az erjedés elindulásának ideje és a folyamat ideje is változó lehet. Hideg, esős időszakban lassabban indulhat. Kevés alkohol keletkezése nem kizárt, de ha jól sikerül, akkor nem lesz alkoholos.


én itt tanulok fermentálni
italok még az Erdőkóstoló blogon:

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

 1. Mit tehetek a poshadt iz ellen! Állandóan ilyen mellék íze lesz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Próbáld megy úgy, hogy hamarabb leszűröd a levet a gyümölcsről, és már csak a szűrt levet erjeszted tovább

   Törlés
 2. mennyi gyumolcsot raktal egy uvegbe? kb felig ha jol latom?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. változó, félig az biztosan elég és nagyon finom lesz, de lehet jóval kevesebb is

   Törlés
 3. Szenzációsan szénsavas lett a fermentált ital, még semmi másból nem sikerült ilyen jól! Vajon a maradékból készülhet még ecet, vagy már nem tud alkoholosan erjedni, ha tejsavasan indult?

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések