Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2019. május 31., péntek

Bodzavirágpezsgő (laktofermentált)

Bodzavirágból pezsgőt sokan készítenek, de a legtöbben élesztővel. Ebben a pezsgőben nem élesztőgombák, hanem tejsavbacik dolgoznak, és a tejsavas erjedés során keletkező szén-dioxidtól pezseg, legalábbis ezt szerettem volna elérni. Remélem így is történt! Nem édes, hanem savanykás, illatos, bodzavirág ízű ital.  Laktofermetálással készítve egy probiotikus italt kapunk. Hidegen fogyasztandó.


bodzavirágpezsgő
ez a palack erősen pezsgett, kifutott a poharakból
Elkészítés:

A blogon már elég sok tejsavas erjedéssel fermentált savanyúság és ital is található. mint csipkepezsgőibolyapezsgőlaktofermentált vadgyümölcs-italok.  Ez a bodzavirágpezsgő is hasonló módon, természetes erjedéssel készült. 

Az erjedést most a tejsavas erjedés felé szerettem volna irányítani, így kevés cukorral (1 csapott evőkanál / liter víz), kevés savanyítással és nagyobb csipet sóval üvegenként indítottam az italt. Ahogy az alábbi képen is látszik, tettem bele elég sok bodzavirágot (amennyire lehet a zöld részei nélkül), citromfüvet, kevés aszalt vadalmát és vadkörtét (ezek elhagyhatók) és aszalt japánbirs szeleteket (ez helyettesíthető citromkarikákkal és pici citromlével).

vagyis:
1 liter vízhez kell számolni 
1 csapott evőkanál cukrot (de lehet max. 3(4) evőkanál szerintem)
1 kisebb citrom levét
1 csipet sót
bodzavirágot bőven, a
aszalt japánbirs szelet 6-8 vagy citromkarikák 3-4
és lehet még:
pár ágacska citromfű (más fűszerek, fűszeres virágok is, pl. citromos kakukkfű, akácvirág)
aszalt alma vagy körte
  
Lezárva egy tálcára tettem őket és konyhamelegben hagytam,  hogy elinduljon az erjedés. 

2 nap után kivettem a virágokat és az aszaltakat, és egybeszűrtem a több palacknyit, feltöltve az üvegeket. 

Még két napot hagytam melegben erjedni őket, majd mikor már szépen sziszegtek, hűtőbe tettem mind. Ott még érhettek egy napot, addig míg már finomnak nyilvánítottam őket. Érdekes módon két palackot felbontva, az egyik nagyon finoman csípős, pezsgős lett, szépen buborékosodott a poharak oldala, míg a másik palack igazi pezsgőként felhabzott és kifutott a poharakból. Minden palack más és más lehet, de mind finom.  

Ezek a pezsgők nem fognak felrobbanni, néhány napig még tarthatók a hűtőben, aztán újat kell készíteni, de akár szárított bodzavirágból is lehet.

Megjegyzés: Az erjedés elindulásának ideje és a folyamat ideje is változó lehet. Hideg, esős időszak volt, mikor ez készült, talán lassabban erjedt.

én itt tanulok fermentálni
laktofermentált vadgyümölcs-italok
csipkepezsgő,
ibolyavirágpezsgő

indításkor így néztek ki

a másik palack kevéssé pezsgett, de kellemesen csípős, buborékos volt az is


2 megjegyzés:

  1. Kérdezni szeretném, hogy a"kevés savanyítás" a japánbirset/citromot jelenti, vagy mást?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...