Bodzavirágpezsgő (laktofermentált)

Bodzavirágból pezsgőt sokan készítenek, de a legtöbben élesztővel. Ebben a pezsgőben nem élesztőgombák, hanem tejsavbacik dolgoznak, és a tejsavas erjedés során keletkező szén-dioxidtól pezseg, legalábbis ezt szerettem volna elérni. Remélem így is történt! Nem édes, hanem savanykás, illatos, bodzavirág ízű ital.  Laktofermetálással készítve egy probiotikus italt kapunk. Hidegen fogyasztandó.


bodzavirágpezsgő
ez a palack erősen pezsgett, kifutott a poharakból
Elkészítés:

A blogon már elég sok tejsavas erjedéssel fermentált savanyúság és ital is található. mint csipkepezsgőibolyapezsgőlaktofermentált vadgyümölcs-italok.  Ez a bodzavirágpezsgő is hasonló módon, természetes erjedéssel készült. 

Az erjedést most a tejsavas erjedés felé szerettem volna irányítani, így kevés cukorral (1 csapott evőkanál / liter víz), kevés savanyítással és nagyobb csipet sóval üvegenként indítottam az italt (A só  íze nem érezhető ki belőle, de segíti tejsavbacikat és jobban kihozza az édes ízeket is.) Ahogy az alábbi képen is látszik, tettem bele elég sok bodzavirágot (amennyire lehet a zöld részei nélkül), citromfüvet, kevés aszalt vadalmát és vadkörtét (ezek elhagyhatók, de édesítenek és fűszereznek) és aszalt japánbirs szeleteket (ez savanyít és C-vitamint ad az italhoz, helyettesíthető citromkarikákkal és pici citromlével).

vagyis:
1 liter vízhez kell számolni 
1 csapott evőkanál cukrot (de lehet max. 3(4) evőkanál szerintem)
1 kisebb citrom levét
1 csipet sót
bodzavirágot bőven
aszalt japánbirs szelet 6-8 vagy citromkarikák 3-4
és lehet még:
pár ágacska citromfű (más fűszerek, fűszeres virágok is, pl. citromos kakukkfű, akácvirág)
aszalt alma vagy körte vékonyra szelve
  
Lezárva egy tálcára tettem őket és konyhamelegben hagytam,  hogy elinduljon az erjedés. 

2 nap után kivettem a virágokat és az aszaltakat, és egybeszűrtem a több palacknyi italt, feltöltve az üvegeket (az ízek ennyi idő alatt kiáznak és nem is jó tovább hagyni, mert ha túl sokáig vannak benne a virágok és gyümölcsök, buggyant íze lehet. A gyümölcsök esetében érdemes minél apróbbra vágni azokat, hogy minél nagyobb felületen tudjanak kiázni az ízek). 

Még két napot hagytam melegben erjedni őket, majd mikor már szépen sziszegtek, hűtőbe tettem mind. Ott még érhettek egy napot, addig míg már finomnak nyilvánítottam őket. Érdekes módon két palackot felbontva, az egyik nagyon finoman csípős, pezsgős lett, szépen buborékosodott a poharak oldala, míg a másik palack igazi pezsgőként felhabzott és kifutott a poharakból. Minden palack más és más lehet, de mind finom.  

Ezek a pezsgők nem fognak felrobbanni, néhány napig még tarthatók a hűtőben, aztán újat kell készíteni, vagy kis cukor hozzáaádsával is újra lehet indítani a pezsgést. Később akár szárított bodzavirágból is lehet készeteni a nyár folyamán.

Megjegyzés: Az erjedés elindulásának ideje és a folyamat ideje is változó lehet. Hideg, esős időszak volt, mikor ez készült, talán lassabban erjedt. Kevés alkohol keletkezése sem kizárt, de ha jól sikerül, akkor nem lesz alkoholos.

Az alkoholos erjedés biztosabban kizárható, ha tejsavbaktériumokat is adunk hozzá indításkor. A tejsavbaktériumok származhatnak saját korábbi, jól sierült, erjesztett zöldség vagy ital levéből, joghurt kicsepegtetett levéből, probiotikus étrendkiegészítőből (kapszulás vagy folyadékos).


én itt tanulok fermentálni
laktofermentált vadgyümölcs-italok
csipkepezsgő,
ibolyavirágpezsgő

indításkor így néztek ki

a másik palack kevéssé pezsgett, de kellemesen csípős, buborékos volt az is

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

 1. Kérdezni szeretném, hogy a"kevés savanyítás" a japánbirset/citromot jelenti, vagy mást?

  VálaszTörlés
 2. Aszalt alma és körte nélkül is jó lehet? Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. persze, édesítenek és fűszereznek kicsit, de nem kötelező

   Törlés
 3. Én is csinálok. 3 l víz, 1/2 alma ecet ( saját bio) cukor 8 bodza virág, 1 citrom leve, és kis reszelt héja. Meg áll a pincébe, nekem még van a tavaji. Nem túl erős de nagyon finom.

  VálaszTörlés
 4. Tudomásom szerint a laktofermentáció cukor nélkül is működik , esetleg édesítőszerrel ? ; itt a cukorbetegekre gondolok !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az édesítőszerek nem jók, gátolhatják az erejedést, legfeljebb mikor már készen van az ital, akkor lehet édesíteni utólag. Ilyen pezsgős italban a gyümölcsök cukortartalma is elég lehet az erjedéshez, de a hozzáadott cukor is elbomlik az erjedés során, persze, hogy teljes egészben-e az mennyiségfűggő. Zöldségek laktofermentálásához nem kell cukor, csak só, és víz. Azok leve is iható (pl fermentált/kovászos/ uborka leve) de savanyúak és ott meg a sótartalomra kell figyelni.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések