Ibolyapezsgő japánbirssel, avagy illatos ibolya virágával erjesztett és színezett szénsavas ital

Csodálatos színű illatos, ízes és buborékos szénsavas ital készíthető illatos ibolyával, ha cukrot is adunk hozzá, mert az ibolyavirágnak nincs cukortartalma, ami erjedhetne.
Az enyém nagyjából egy hét alatt készült el úgy, hogy csak hagytam magától erjedni.
Ibolyás íze először nagyon intenzív volt, majd sajnos picit mérséklődött az erjedés során, de azért még mindig jól érezhetően ibolyás, citromos, édeskés bubis ital született.

 Az illatos ibolya bemutatása ehető vadvirágként fontos szempontokkal IDE kattintva olvasható. Más ibolyafaj nem jó. További illatos ibolyás receptek pedig ITT böngészhetők.

az ital 5 nap után, már leszűrve  

Szén-dioxidos, pezsgős italokat házi erjesztéssel is készíthetünk. A szén-dioxid az erjedés első szakaszában termelődik mind az alkoholos, mind a tejsavas erjedés során. Hogy édesebb vagy savanykás italt kapunk, az attól függ, hogy milyen irányba indítjuk az erjedést vagy milyen környezetet biztosítunk a mikrobáknak a készülő italban. Az alkoholos erjedés édesebb lehet, az az élesztőgombák aktív részvételével megy végbe, míg a tejsavas erjedés tejsavbaktériumok segítségével savanykásabb italt eredményez. Alkoholos erjedés magától is elindul, de indítható élesztővel vagy pl. gyömbérkovásszal is. Az élesztős, alkoholos erjedés hevesebb pezsgést eredményez, pezsgős állapotú az erjedés elején lesz az ital. 

!!! Az alkoholos erjedés olyan heves pezsgést is eredményezhet, hogy az ital kirobbanva a palackból akár az egész konyhát is beterítheti!!! A tejsavas erjedés nem okoz ennyire erős pezsgést, nem robban ki az üvegből. A tejsavas erjedés mérsékeltebb, de azért jelentős pezsgéssel jár szintén az erjedés elején. Picit sós és / vagy savanykás környezet, no meg tejsavbaktériumok hozzáadása (de, ha nincs enélkül is elindul) és a megfelelő hőmérséklet jó eséllyel biztosítja, hogy a tejsavas erjedés induljon el. De minden erjedés picit más! gyakorolni, tapsztalni kell!!!

Elkészítés:

Felforralt, majd lehűtött vízből cukorral mérsékelten édesített, citromos italt készítettem a szájízünk szerint, amibe elég sok illatos ibolya virágot is tettem és egy csipet sóval megsóztam (ami nem érezhető, nem lesz tőle sós, de ez el is hagyható). Ez az összeállítás ha jól sikerül a tejsavas erjedés irányába segíti az erejedést, tehát jó esélyle nem vagy alig lesz alkoholos. Még biztosabban tejsavas erjedés indul, ha 1-2 probiotkum kapszulát vagy folyékony probiotikomot, vagy joghurt lecsepegtetett levét vagy az előző, jól siekrült pezsgő maradékát is hozzáadunk az italhoz indításkor. Az ibolyavirág színeit is kioldó savasságot szárított japánbirs-szeletek, citromlé és egy csipet citromsav (még jobb az aszkorbinsav) biztosította (de elég lehet a citromlé és vagy citromsav is) a C-vitamint a japánbirs-szeletek adták bele.

A képekkel ellentétben az üvegeket nyakukig töltöttem az elkészített ibolyás, cukros lével. Meleg helyen, legalább 20-22 fokon tartva, elég lassan, az 5. napra indult el a pezsgés, sziszegés, és kis rázásra is intenzív habzás, buborékozás. Megkóstolva pedig bizsergető kis csípősség a kis buborékoktól. Kész. Leszűrtem jól záró palackokba, és hűtőbe tettem. A palackozás után még tovább erjed, a hűtőben lezárva pedig a szénsav felszabadulása a nyomás miatt akadályozott. Így a buborékok felbontáskor szabadulnak fel, és így lesz igazi pezsgő, mikor felbontjuk és kiöntjük a palackból. Pár napig, akár egy hétig is még pezseghet. Ha leáll a pezsgés vagy nem elégséges, akkor pici cukor hozzáadásával ez fokozható vagy újra inditható, hiszen a cukor újra táplálék a tejsavbaciknak és a cukor bontásával keletkezik a buborékokosodást okozó szén-dioxid. Már csak egy jó alkalom kell a pezsgő elkortyolgatásához. Ibolya virágokkal együtt lefagyasztva készített jégkockákkal még látványosabb lesz a pezsgőnk. 

Hasonló ital az Erdőkóstoló  blogon a csipkepezsgő.

első nap: cukros-mézes oldatban az ibolyák
(ez egyik üvegbe tettem friss szederhajtást is,
de nem adott hozzá ízben semmit) 

második nap: ibolyavirág és japánbirs szeletek, oldódó színek  

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések