Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2019. április 9., kedd

Ibolyapezsgő japánbirssel, avagy illatos ibolya virágával erjesztett és színezett szénsavas ital

Csodálatos színű illatos, ízes és buborékos szénsavas ital készíthető illatos ibolyával, ha cukrot is adunk hozzá, mert az ibolyavirágnak nincs cukortartalma, ami erjedhetne.
Az enyém nagyjából egy hét alatt készült el úgy, hogy csak hagytam magától erjedni.
Ibolyás íze először nagyon intenzív volt, majd sajnos picit mérséklődött az erjedés során, de azért még mindig jól érezhetően ibolyás, citromos, édeskés bubis ital született. 

az ital 5 nap után, már leszűrve  

A természetes erjedés első szakaszában jellemző a szén-dioxid termelődés, ezt az időszakot kell elkapni, ebben az időszakban lesz pezsgős az ital. Szén-dioxidos, pezsgős italokat házi erjesztéssel is készíthetünk. A szén-dioxid az erjedés első szakaszában termelődik mind az alkoholos, mind a tejsavas erjedés során. Hogy édes vagy savanykás italt kapunk az attól függ, hogy milyen irányba indítjuk az erjedést. Én a ibolyapezsgőmet a gyorsabb, alkoholos erjedés felé indítottam, így tehát a felforralt, majd lehűtött vízzel leöntött, cukorral és mézzel édesített, citromos italt készítettem, szájízünk szerint, amibe elég sok illatos ibolya virágot is tettem és egy csipet sóval megsóztam. Az ibolyavirág színeit kioldó savasságot szárított japánbirs-szeleteket, citromlé és egy csipet citromsav (még jobb az aszkorbinsav) biztosította (de elég lehet a citromlé és vagy citromsav is) a C-vitamint a japánbirs-szeletek adták bele.

A lezárt üvegeket melegen, legalább 20-22 fokon tartva, elég lassan, az 5. napra indult el a pezsgés, sziszegés, és kis rázásra is intenzív habzás, buborékozás. Megkóstolva pedig bizsergető kis csípősség a kis buborékoktól. Kész. Leszűrtem és hűtőbe tettem. Pár napig, akár egy hétig is még biztosan pezseg, csak egy jó alkalom kell az elkortyolgatásához. A hűtőben lezárva, lehűtve a pezsgés kissé megáll, de kibontva, pohárba öntve a felszabaduló buborékoktól ismét pezseg az ital. Ibolya virágokkal együtt lefagyasztva készített jégkockákkal még látványosabb lesz a pezsgőnk. 

Hasonló ital az Erdőkóstoló  blogon a csipkepezsgő.

első nap: cukros-mézes oldatban az ibolyák
(ez egyik üvegbe tettem friss szederhajtást is,
de nem adott hozzá ízben semmit) 

második nap: ibolyavirág és japánbirs szeletek, oldódó színek  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...