Ibolyapezsgő japánbirssel, avagy illatos ibolya virágával erjesztett és színezett szénsavas ital

Csodálatos színű illatos, ízes és buborékos szénsavas ital készíthető illatos ibolyával, ha cukrot is adunk hozzá, mert az ibolyavirágnak nincs cukortartalma, ami erjedhetne.
Az enyém nagyjából egy hét alatt készült el úgy, hogy csak hagytam magától erjedni.
Ibolyás íze először nagyon intenzív volt, majd sajnos picit mérséklődött az erjedés során, de azért még mindig jól érezhetően ibolyás, citromos, édeskés bubis ital született. 

az ital 5 nap után, már leszűrve  

Szén-dioxidos, pezsgős italokat házi erjesztéssel is készíthetünk. A szén-dioxid az erjedés első szakaszában termelődik mind az alkoholos, mind a tejsavas erjedés során. Hogy édesebb vagy savanykás italt kapunk az attól függ, hogy milyen irányba indítjuk az erjedést vagy milyen környezet biztosítunk a mikrobáknak a készülő italban. Az alkoholos erjedés édesebb lehet, az az élesztőgombák aktív részvételével megy végbe, míg a tejsavas erjedés tejsavbaktériumok segítségével savanykásabb italt eredményez. Alkoholos erjedés magától is elindul, de indítható élesztővel vagy pl. gyömbérkovásszal is. Az élesztős, alkoholos erjedés hevesebb pezsgést eredményez, pezsgős állapotú az erjedés elején lesz az ital. 

A tejsavas erjedés mérsékeltebb, de azért jelentős pezsgéssel jár szintén az erjedés elején. Picit sós és / vagy savanykás környezet, no meg tejsavbaktériumok hozzáadása (de, ha nincs enélkül is elindul) egy előző erjesztésből és a megfelelő hőmérséklet biztosítja, hogy a tejsavas erjedés induljon el. Ehhez én felforralt, majd lehűtött vízzel leöntött, cukorral és mézzel mérsékelten édesített, citromos italt készítettem a szájízünk szerint, amibe elég sok illatos ibolya virágot is tettem és egy csipet sóval megsóztam. Az ibolyavirág színeit is kioldó savasságot szárított japánbirs-szeleteket, citromlé és egy csipet citromsav (még jobb az aszkorbinsav) biztosította (de elég lehet a citromlé és vagy citromsav is) a C-vitamint a japánbirs-szeletek adták bele.

A lezárt üvegeket melegen, legalább 20-22 fokon tartva, elég lassan, az 5. napra indult el a pezsgés, sziszegés, és kis rázásra is intenzív habzás, buborékozás. Megkóstolva pedig bizsergető kis csípősség a kis buborékoktól. Kész. Leszűrtem és hűtőbe tettem. Pár napig, akár egy hétig is még biztosan pezseg, csak egy jó alkalom kell az elkortyolgatásához. A hűtőben lezárva, lehűtve a pezsgés kissé megáll, de kibontva, pohárba öntve a felszabaduló buborékoktól ismét pezseg az ital. Ibolya virágokkal együtt lefagyasztva készített jégkockákkal még látványosabb lesz a pezsgőnk. 

Hasonló ital az Erdőkóstoló  blogon a csipkepezsgő.

első nap: cukros-mézes oldatban az ibolyák
(ez egyik üvegbe tettem friss szederhajtást is,
de nem adott hozzá ízben semmit) 

második nap: ibolyavirág és japánbirs szeletek, oldódó színek  


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések