Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2019. január 6., vasárnap

Laktofermentált galagonya- és csipke üdítőital

Laktofermentált italt nem először készetek már. Most galagonyából és csipkebogyóból készítettem az itt leírt módon, tehát enyhén sós lében erjesztve a gyümölcsöket, savanykás italnak szánva, de a télies és karácsonyi hangulat jegyében narancsdarabokkal, szegfűszeggel, fahéjjal fűszereztem őket. A végeredmény nagyon finom, a sós íz eltűnt, már csak savanykás, enyhén gyümölcsízű és csípősen pezsgős. A színek is magukért beszélnek. A galagonya és a csipke jótékony hatóanyagaiból, vitaminjaiból is minden bizonnyal kiázott több is, és persze a természetes erjedés minden bizonnyal probiotikumokat, jótékony mikrobákat is "készít" az italban.

Elölről hátra a kész galagonya-, csipke-, és galagonya-csipke vegyesen italok.
Láthatóan pezsgősek, ettől picit csípősek, de már nem sósak, hanem
 savanykásak, lehűtve finomak, üdítők. 

Készítettem még mézzel, édesen, citromosan erjesztett italt, is ahol a citromos ízt és a savakat a japánbirs biztosítja az italban. Az édes, pezsgősek meleg helyen tartva 4-5 nap alatt megértek, míg a laktofermentáltak (sós lében érők) 3-4 nap 20-23 fokon tartás után elindult szépen az erjedést, majd hűtőbe téve még 1-2 hetet érlelődtek, és akkor lettek igazán finomak. Van, amikor több idő kell az érlelődésre, az elkészülésre, ami alatt azt értem, hogy az ital már nem sós ízű, hanem savanykás a tejsavas erjedéstől. A tejsavas érlelésű italok, ha már meg is értek, és nem fogyasztjuk el őket azonnal, akkor hideg helyen tovább is elállnak. A galagonyatermést 1-2 hétnél tovább viszont nem ajánlott áztatni, mert megkeserítheti az italt. Az édesen erjesztett, pezsgős italok az alkoholos erjedés felé mennek tovább, ha hagyjuk.     

induláskor a pezsgős, széndioxidos mézzel erjesztett
és a laktofermentált, sósan erjesztett italok vegyesen 

Óvatosság: A galagonya a szívre- és az érrendszerünkre ható gyógynövény, ennek megfelelően fogyasszuk, gyerekeknek pedig éppen ezért mértékkel vagy nem ajánlott fogyasztása. A galagonya magjai a csonthéjon belül cianid vegyületet tartalmaznak, ezért azokat feltörni nem szabad, és ezért túl sokáig és túl sokat áztatni sem ajánlott, nehogy kioldódjon a keserű, mérgező anyag a magokból.   

Még továbbiak a fermentálásról, laktofermentálásról itt és ittitt.
Saját erjesztésű eceteket így készetek
bodzabogyó ecetről itt  írtam
Egy érdekes, 2000 éves erjesztett ital még a blogon a bodzaposca

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal
                                          

2 megjegyzés:

 1. Tisztelt Szerző! Ezt írja "A galagonya magjai a csonthéjon belül cianid vegyületet tartalmaznak, ezért azokat feltörni nem szabad, és ezért túl sokáig és túl sokat áztatni sem ajánlott, nehogy kioldódjon a keserű, mérgező anyag a magokból. " A net tele van a galagonya mag tea/tinktúra szívre gyakorolt áldásos hatásával. A legtöbb cikk szerint főzni kell 5-10 percig. A cikk alapján ezek a felhívások valójában méregkeverésre tanítanak. Nem kellene ezt a dolgot betiltani?
  Magam évek óta fogyasztom a mag főzésével nyert italt vérnyomáscsökkentésra (használ is), sőt egy ideje összetöröm és úgy főzöm 10 percig. Mostantól ne fogyasszam? Üdv Gyula
  a választ a br.gyuszi@gmail.com címre kérem

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gyula! Főzéssel a cianid elbomlik, áztatással nem, ezért az óvatosság.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...