Laktofermentált galagonya- és csipke üdítőital

Laktofermentált italt nem először készetek már. Most galagonyából
és csipkebogyóból készítettem az itt leírt módon, tehát enyhén sós lében erjesztve a gyümölcsöket, savanykás italnak szánva, de a télies és karácsonyi hangulat jegyében narancsdarabokkal, szegfűszeggel, fahéjjal fűszereztem őket. A végeredmény nagyon finom, a sós íz eltűnt, már csak savanykás, enyhén gyümölcsízű és csípősen pezsgős. A színek is magukért beszélnek. A galagonya és a csipke jótékony hatóanyagaiból, vitaminjaiból is minden bizonnyal kiázott több is, és persze a természetes erjedés minden bizonnyal probiotikumokat, jótékony mikrobákat is "készít" az italban.

Elölről hátra a kész galagonya-, csipke-, és galagonya-csipke vegyesen italok.
Láthatóan pezsgősek, ettől picit csípősek, de már nem sósak, hanem
 savanykásak, lehűtve finomak, üdítők. 

Készítettem még mézzel, édesen, citromosan erjesztett italt, is ahol a citromos ízt és a savakat a japánbirs biztosítja az italban. Az édes, pezsgősek meleg helyen tartva 4-5 nap alatt megértek, míg a laktofermentáltak (sós lében érők) 3-4 nap 20-23 fokon tartás után elindult szépen az erjedést, majd  a levet  a gyümölcsöktől leszűrve, hűtőbe téve még 1-2 hetet érlelődtek, és akkor lettek igazán finomak. Van, amikor több idő kell az érlelődésre, az elkészülésre, ami alatt azt értem, hogy az ital már nem sós ízű, hanem savanykás a tejsavas erjedéstől. A tejsavas érlelésű italok, ha már meg is értek, és nem fogyasztjuk el őket azonnal, akkor hideg helyen tovább is elállnak. Pezsgősségük pici cukoral akár fokozható, vagy nem túl hosszú időn belül újraindítható. A galagonyatermést 1-2 hétnél tovább viszont nem ajánlott áztatni, mert megkeserítheti az italt, akár mérgező is lehet. Az édesen erjesztett, pezsgős italok az alkoholos erjedés felé mennek tovább, ha hagyjuk.     

induláskor a pezsgős, széndioxidos, édes
és savanykás, fermentált italok vegyesen 

Óvatosság: A galagonya a szívre- és az érrendszerünkre ható gyógynövény, ennek megfelelően  fogyasszuk! Gyerekeknek pedig éppen ezért igen mértékkel vagy nem ajánlott fogyasztása. 
A galagonya magjai a csonthéjon belül cianid vegyületet tartalmaznak, ezért azokat feltörni nem szabad, és ezért túl nagy mennyiségben (túl töményen), túl sokáig áztatni sem ajánlott, nehogy kioldódjon a keserű, mérgező anyag a magokból.   

Még továbbiak a fermentálásról, laktofermentálásról itt és ittitt.
Saját erjesztésű eceteket így készetek
bodzabogyó ecetről itt  írtam
Egy érdekes, 2000 éves erjesztett ital még a blogon a bodzaposca

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal
                                          

Megjegyzések

  1. Tisztelt Szerző! Ezt írja "A galagonya magjai a csonthéjon belül cianid vegyületet tartalmaznak, ezért azokat feltörni nem szabad, és ezért túl sokáig és túl sokat áztatni sem ajánlott, nehogy kioldódjon a keserű, mérgező anyag a magokból. " A net tele van a galagonya mag tea/tinktúra szívre gyakorolt áldásos hatásával. A legtöbb cikk szerint főzni kell 5-10 percig. A cikk alapján ezek a felhívások valójában méregkeverésre tanítanak. Nem kellene ezt a dolgot betiltani?
    Magam évek óta fogyasztom a mag főzésével nyert italt vérnyomáscsökkentésra (használ is), sőt egy ideje összetöröm és úgy főzöm 10 percig. Mostantól ne fogyasszam? Üdv Gyula
    a választ a br.gyuszi@gmail.com címre kérem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyula! Főzéssel a cianid elbomlik, áztatással nem, ezért az óvatosság.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések