Szamócás-cseresznyés rácsos pite

Omlós tésztából készült gyümölcsös piténél kevés finomabb van, pláne, ha egy kis zamatos erdei szamóca is kerül a töltelékbe vagy még vadcseresznye is. Erdei szamócával,  kizárólag azzal, megtölteni a sütit nagyjából lehetetlen, de az íze átjárja a tölteléket, ha valemnnyit, pl. cseresznye mellé sikerül hazajuttani az erdőből.  


Elkészítés: 

Omlós tészta: 300 g liszt, 200 g vaj, 100 g porcukor, 1 tojás sárgája, csipet só, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, fél csomag sütőpor - a hozzávalókat gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel összekeverjük (ha esetleg nem akar jól összeállni, túl morzsás, akkor kis tejföl tehető hozzá) majd hűtőbe tesszük egy-két órára. 

Töltelék: Magozott cseresznye és ha van, vadcseresznye + annyi erdei szamóca, amennyi van, minél több annál szamócásabb ízű. A gyümölcs összmennyisége pedig annyi kell, hogy legyen, ami kitölti a sütőformát jó 3/4-ig, édesítés ízlés szerint, csipet só, 1 csomag vaníliás pudingpor, reszelt citromhéj, vanília vagy vaníliás cukor.

A töltelék hozzávalóit összekeverem, majd a tészta 2/3-át a sütőfomába nyújtom, és kibélelem vele a fomát. A töltelék alá nedvszívó zabpelyhet (1-2 csapott evőkanállal) szoktam szórni, hogy ne áztassa el esetleg a töltelék leve a tészta alját. A tészta maradék részét kinyújtom, csikokra vágom és miután megtöltöttem a töltelékkel a tésztát, berácsozom, befonom, egymáson áthajtogatva a tésztacsíkokat. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sül. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések