Epres rétes fehér eperből, citromos kakukkfűvel
Az erdőkben, erdőszéleken, földutak szélén is sokfelé előforduló fehér eper akár másfél két hónapig is terem folyamatosan, hiszen egy-egy fa is sokáig folyamatosan érik, és az egyes fák érési ideje is kissé eltérő, így a június és július is eperben bő hónap lehet. Készítettem már belőle epres pezsgőitalt, epres rétest korábban is, epres gyümölcslevest, epres túrófelfújtat és persze eperlekvárt is. Tavaszi zsenge levele ehető, tölthető, fermentálva savanyítva eltehető télire is. Így is kipróbáltam már. A nagy kedvenc kétség kívül az epres rétes. Az eprek nem engednek sok levet, egyben maradnak és a sütéstől érdekes, finom ízük is lesz.
Elkészítés: A kész réteslapokat hármasával töltjük, töltés előtt
egyenként megszórjuk tejfölpöttyökkel (20 %-os), és egy evőkanál olajat is szétcsorgatunk
minden réteslapon. Egy rétesrúd tölteléke: 4 evőkanálnyi, olajon
világosbarnára pirított, picit megsózott búzadara, fél reszelt alma, kb. egy
csészényi eper, egy evőkanál tejföl. A töltelék részeit külön-külön egyenletesen
a réteslapra szórjuk, fűszerezzük (citromos kakukkfű, reszelt citromhéj,
vaníliás cukor), feltekerjük, és sütőedénybe tesszük, a tetejét alaposan
megkenjük zsírosabb tejföllel, majd sütőben aranybarnára sütjük. Édesített, citromhéjjal
fűszerezett tejföllel és friss eperrel tálaljuk.
a hegyi kakukkfű gyepekben él, citromos illatú |
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése