2013. október 13., vasárnap

Vargánya fűszeres olajban tartósítva - Gombakonzerválás 3.

Hetek óta hétvégi program a gombászás (soha ne legyen ennél rosszabb dolgom). Frissen megenni azonban nem mindent lehet, így a tartósítás is fontos. A szárítás, a fagyasztás, a gombasavanyúság és a sós, fűszeres gombakonzervek mellett, olajban is tettem el friss vargányát. Nem nagy dolog, csak vargánya kell hozzá és finom ízű, nemesebb olaj, ha már a gombák királynőjét tesszük el. Nekem hidegen sajtolt napraforgó olaj a kedvencem, vagy nem aromás olíva olaj, de végül is jobb minőségű normál napraforgó olaj is megteszi. Kell még szerintem pár gerezd fokhagyma, őrölt bors, no meg só.  


Elkészítés: 
A vargányát megtisztítottam, felszeleteltem, majd bő olajban feltettem pár gerezd aprított fokhagymát pirulni. Mikor már illatozott, hozzáöntöttem  a vargányát. Annyi olaj kell, hogy a vargányát bőven körbevegye majd az üvegekben is az olaj. Sóztam, kicsit sósabbra, mint a nagyon kellemes, hiszen felhasználáskor még kerül hozzá egyéb is, ill. én borsoztam is, finomra. Vagyis bors és fokhagyma ízlés szerint mehet bele. Közben egy kuktában kiforraltam az üvegeket és a fémtetőket (a tetők nálam általában újak, hogy jól zárjanak). A jól összepárolt gombát (amit nem kóstolgattam el, mennyei lett és nagyon igyekeztem magam visszafogni a kóstolással) forrón üvegekbe tettem, majd lezárva a fémtetőkkel a kész konzerveket visszatettem a forró vizes kuktába, úgy hogy csak az üvegek legfeljebb feléig érjen a víz. A kuktát lezártam, az üvegek abban hűltek ki. Ha a víz már nem elég forró, ismét fel lehet forralni, mikor már benne vannak az üvegek, de csak addig, míg felforr, utána már nincs értelme tovább főzni a gombát. Én szendvicsekre, szendvicskrémekbe, esetleg tésztaszószba fogom ezt leginkább használni. Ha több az olaj a gombán, az külön fűszerolajként is felhasználható. Hűvös helyen tartom majd, és felbontás után nem túl sokáig és hűtőben tartom, mert tartósító nélkül csak sterilen, felbontás előtt áll el. Utána korlátozottan.


Érdekes lehet még:
kucsmagomba sós-fűszeres lében eltéve

2 megjegyzés:

  1. Jó ötlet, így eltenni a gombát.Mindig csak a szárítás és a fagyasztás jut eszünkbe.Nekünk idén nem volt sok szerencsénk a vargányához.Kiszorulunk az ismert helyekről, mert állandóan irtják az erdőket.Sajna van ahol teljesen tarra vágják.

    VálaszTörlés
  2. Igen sajnos egyre inkább fogynak az öreg erdők. remélem azért lesz még Nálatok is vargánya!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...