A sárgagomba és a vargánya volt a kedvenc - erdei gomba a tányérban régen


Honfoglaló őseink még nem voltak igazán gombafogyasztók, nyelvi bizonyítékok alapján legalábbis ezt gondolják a kutatók. Néhány évszázad múlva azonban a Kárpát-medence gazdag erdeiben gyűjtögethető sokféle élelem között a gombáknak is fontos szerepe lett.



Nem is csoda, hiszen a fehérjékben, esszenciális aminosavakban, rostban is gazdag gombákat napjainkban már a szupertáplálékok között is említik. Vajon milyen hagyományai vannak az erdei gombák hazai elkészítésének, mi készült régen az erdő adományaiból a gombákban gazdag vidékeinken.  

Gombakedvelő nép vagyunk 

Mi magyarok gombakedvelő nemzetnek mondhatjuk magunkat. A Föld népei besorolhatók ugyanis erdei gomba kedvelőkként, mikofil vagy azt nem kedvelő, mikofób népekként. Európában élenjáró mikofil nemzetek az oroszok és a lengyelek, a britek viszont szinte egyáltalán nem gyűjtögetik a vadon termő gombákat. Bár a 16. században Clusius leírása alapján nagy gombaevő központnak tartották Magyarországot, valójában azonban messze elmaradunk gombaismeretben és felhasználásban is a keleti szláv népektől.

Gombakirályokról.... és sok másról fotókkal a cikk IDE kattintva olvasható tejes egészében.


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések