Csalánzselé, gyömbéres, citromos

A csalán hajtásainak főzetéből zselés "lekvár" is készíthető. Zselé csak, mivel egy léből kell alkotni, azért csak valamilyen zselésítővel (zselatin, pekitin, agar-agar) működik. 

csalánzselé

Az én zselém sűrű csalánfőzetből készült. Kb. egy kosár csalánhajtás megmosva, majd kb. kétszeres mennyiségű vízben főzve: forrás után kb. 10 perc gyöngyöző, lassú főzés. A leveleket leszűrtem belőle, így csak a léből készült. Citromkarikákkal és elég sok reszelt gyömbérrel fűszereztem főzés előtt, közben figyelve, kóstolva, nehogy túl keserű legyen a citrom fehér részeitől. Amikor a barnás, fűszeres lé elkészült, hagytam kicsit, kb. fél órát állni, majd leszűrtem a levet, amit édesítettem (bármilyen édesítőszer cukor, méz  egyebek jók, ízlés szerint), majd reszelt citromhéjjal még fűszereztem, végül zselésítettem a zselésítő csomagolásán megadottak szerint. Gyömbéres-citromos fűszerezés helyett narancsos ízesítéssel is készíthető, narancslével, reszelt narancshéjjal bőven fűszerezve. 

 A csalán, mint ehető vadnövény és hatásainak, erényeinek bemutatása itt bővebben

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. A friss fiatal hajtás jobb ízű és nincs benne cisztolit kristály, ami irritálja a vesét, és az idősebb levelekben már van.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések