"Fenyőrügyméz", fenyőrügyital, fenyőszirup, fenyődzsem
Az igazi fenyőmézet természetesen a méhek gyűjtik, készítik, nem virágról, hanem a fenyőrügyek nedvéből, amiben, ha jól tudom, levéltetveknek is van némi szerepe. Az igazi fenyőméz a legnagyobb ásványi anyag tartalmú méz, fenyőfajonként más-más ízű, illatú. Nálunk a Vendvidéken Őrségben készül ilyen méz valamint tőlünk északra, illetve magasabb hegyekben honos fenyőerdőkben.
Vannak viszont ültetett fenyvesek és fenyőfák, kertekben sokfelé nálunk is. Így, ha nem is igazit, de valami fenyőméz-pótlót megkísérelhetünk készíteni mézzel vagy cukorral, sőt fenyőszörpöt, fenyőitalt is, csak hígítás kérdése az egész. Kaparós torkokra, torokfájás, köhögés enyhítésére ajánlott, de süteményekben, mézes kenyéren "mézként" is használható.
Nagyjából április közepén-végén lehet gyűjteni a fenyőrügyeket. Van gyorsabb és lassúbb, érlelős megoldás a "mézek" elkészítésére, többfelé is találjuk ezeket a világhálón.
Gyorsabb, amikor főzéssel segítjük elő a fenyőrügyből a gyógyhatású anyagokat. A rügyeket kevés vízzel, citromlével kell rövid ideig felfőzni, majd állni hagyni, aztán több cukor hozzáadásával szirupot főzni belőle. Ilyet készített Napmátka (a) tűzhelyén.
![]() |
Különböző fenyőrügyek érlelődnek |
Nekem a legszimpatikusabb, ami igazi mézzel készül. A lényege, hogy mézbe tesszük fenyőrügyeket, és sötét helyen hagyjuk érni együtt a mézzel 1-2 hónapot. Ebben az esetben a kevesebb, az több lehet. Vagyis nem ajánlott túl sok fenyőrügyet tenni mézbe, mert felvizezi azt, és az megerjedhet, de megerjedve is fogyasztható, sőt van aki kifejezetten erjeszti.
Lehet a fenyőrügyeket kristálycukorral bőven rétegezve egy befőttes üvegben állni hagyni. A cukor a fenyőrügy nedveit felvéve elolvad, míg szirup nem lesz. Ezután már csak le kell szűrni (esetleg enyhén melegítve) a rügyekről a szirupot.
Milyen fenyőrügyet használhatunk? A legjobb és leggyakrabban használt a lucfenyő rügy és a fiatal toboza. De használják még ritkábban a vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő hajtásait is. Arról sehol nem találtam információt, hogy lenne olyan fenyőfaj nálunk, ami nem a használható. A vörösfenyő esetében túladagolás esetén vesekárosodás veszélyét említik a források. Hasonlóképp a fenyőfélék közé tartozó de nem igazi fenyő közönséges boróka esetében is, amit ilyen célra nem használtak ugyan, de hajtásából gyógyteát készítettek. DE a fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel.
A rügyek akkor gyűjthetők, amikor éppen kipattannak, lehullanak róluk a rügyet védő buroklevelek, és még nem fásodnak. Az oldalágak oldalrügyeit szedjük, körben a fán mindenhol, ne a csúcsrügyeket, hogy ne legyen aszimmetrikus a fenyőnk.
Fenyőszirup másképp, nádcukorral, pálinkával - Naspolyakonyha
Fenyőrügy üdítő - a tutireceptek.hu-n
Fenyődzsemet még nem készítettem, a recept alábbi linken érhető el. A dzsemben benne maradnak a felfőzött leturmixolt fenyőhajtások is: Fenyőszörp fenyődzsem, fenyőesszencia- herbacio.ezermester.hu
A fenyőrügyet pálinkába is áztatták, áztatják, hogy jó kis torokborogató legyen belőle.
![]() |
Rövid tűs fenyőrügy, pl. a lucfenyő |
![]() |
A hosszú tűs fenyőrügy barna, pl. az erdeifenyő ilyen |
![]() |
Hosszú tűs (kéttűs) fenyőrügy |
![]() |
Hosszútűs fenyőrügy cukorban érlelődik |
![]() |
Rövidtűs fenyőrügy |
Remek bejegyzés!
VálaszTörlés( már én is készítem, hamarosan nálam is...)
Köszönöm Mági! Majd figyelem Te hogyan készíted!
TörlésOLyan ez a blog, mintha az ember egy jó kis sétát tenne egy hűs kis erdőben. Tiszta felüdülés...jó ötlet volt elindítani!))
VálaszTörlésKedves Ani! Ez igazán nagyon jól esett, köszönöm!
TörlésA fenyorugyet regen mi alkoholba (palinkaba) aztattuk, hogy aztan telen jo kis torokborogato legyen belole ;-)
VálaszTörlésEzt én is kipróbálom!
TörlésNahát, micsoda ötlet! Van is a kertben 2 fenyőfa, rohanok megnézni, hogy hogy állnak rügyekkel...
VálaszTörlésÜdv. Zsuzsa! Remélem már felétek is rügyeznek!
TörlésFenyő van itt bőségesen,ez is egy csodajó ötlet, én is elkészítem. Csalánt még nem találtunk sehol, talán hétvégén egy másik helyre megyünk kirándulni és ott lesz.
VálaszTörlésHát az biztos, hogy arrafelé több a fenyő, mint a csalán. Ó, azok az északi fenyőerdők, gyapjúsásos, mohos lápok, apró, ezerszínű virágok, áfonyák, szamócák!! Szívem nagy vágya volt eljutni Skandináviába, aztán miután sikerült, azóta folyton odavágyom! Csak akad valahol csalán is!
TörlésTegnap le kellett vágni néhány ágat a fenyőről, megyek is leszedni a rügyeket!
VálaszTörlésKöszi
Szívesen, biztosan finom lesz!
TörlésNem mellesleg ez a szirup fantasztikus jó köptető, nekem sokkal jobban használt, mint bármilyen gyógyszertári megoldás.
VálaszTörlésIgen, a fenyőrügyszirup hatását hasonlóan jónak tartják, mint a lándzsás útifű szirup hatását.
TörlésFantasztikusan sok információt tartalmazó cikket írtál. Gratulálok a blogodhoz! Alig várom, hogy rügyezzenek a fenyők.:D
VálaszTörlésKedves Erdőkóstoló! A fenyőszirupom tetején kis habok jelentek meg, elrontottam valamit? Lekanalaztam pár napja amit tudtam, de mintha újra kezdene termelődni. Egy hónapja áll, sajnos elnéztem a mennyiséget, és az 5 literes üvegnek csak a harmadáig van.. Mit tegyek vele? Használható lesz még így?
VálaszTörlésLehet, hogy elkezdett erjedni, és a szén-dioxid termelődéstől habzik. Mindenesetre tedd kisebb üvegbe, mert így penész is jobban megtalálja. Ha erjedt, akkor érezni fogod, de akkor sem feltétlenül kell kidobni. Pezsgős ital, vagy bor vagy ecet lesz belőle.
TörlésÜdvözletem! Érdeklődnék, hogy a mézzel készült fenyőrügyszirup adható-e három éves gyereknek már?
VálaszTörlésBocsánat, Rudolf voltam. Nem írja ki a nevem. :)
VálaszTörlésKedves Rudolf! Gyógynövényeket általában nem ajánlanak gyerekeknek 12 éves kor alatt. Leginkább azért, mert nincs elég tapasztalat használatukról. Sajnos én is csak ezt írhatom. A fenyőszirup bevizsgált (árusított) gyógykészítmények közül is egyeseket 6 éves kor felett, másokat 12 éves kor felett ajánlanak.
TörlésSzerintem, aki nem tudja a tiszafát a fenyőktől megkülönböztetni az ne kisérletezzen vele.
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, hogy a lombhullató fenyő hajtásai is jók, vagy csak a luc és más fenyőké? Köszönöm!
VálaszTörlésjobb a luc, a vörös fenyő kevéssé és mértékkel és terhesség esetén nem ajánlott
TörlésKöszönöm hogy eszembe juttatta, édrsanyám is készítette.
VálaszTörlésSzívesen!
TörlésSzeretnék érdeklődni, hogy a normand fenyő rügye is megfelelő-e a szirup készítéséhez? Köszönöm! Juhászné Timi
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni hogy milyen arányban kell tenni a rügyet és a cukrot vagy mézet. Elég ha befedi vagy attól azért több kell rá?
VálaszTörlésa hajtás, a rügy nedvességtartalmától sok függ. Ha fiatal a rügy akkor több cukor is mehet. Rétegezni kell, inkább kevesebb, vékony réteg legyen. A méz viszont legyen jóval több, ahogy fent is írtam az megerjedhet, ha sok benn a fenyőhajtás
TörlésÉs a fenyőt is meg lehet enni,vagy csak a mézet róla?
TörlésNice post thank you Kyle
VálaszTörlés