Duplán medvehagymás-csalános, sajttal töltött tönkölypogácsa

Mostanában csalánt és medvehagymát együtt használok, mert néha jó, ha egymás ízét kicsit mérséklik. Ha több a csalán, a medvehagyma kis fűszeres ízt ad, ha kevesebb a csalán, akkor a medvehagyma elnyomja a csalánízt, de a csalán egyben mérsékli a medvehagyma fűszerességét, és azoknak, akiknek a gyomra kevésbé szereti a medvehagymát, ez fontos szempont. 
A pogácsák duplán medvehagymásak, mert a tésztába medvehagymás-csalános vajat rétegeztem, és a töltelékbe is tettem a medvehagymás csalános vajból a sajt mellé.

Duplán medvehagymás-csalános, sajttal töltött tönkölypogi 

A tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 dkg fehér liszt
kb. 2 dl tej
másfél kk só
fél kk bors
fél ek méz vagy cukor
2.5 dkg élesztő
2 dl kefir
1 tojás sárgája
1 kanál olaj

töltelékhez:
20 dkg kemény sajt (nekem most finom házi sajtom volt) kis kockákra vágva
és fűszervaj:
1 vaj, 2 kanál olaj, két kanál tejföl
legalább 20-25 db medvehagyma levél
15 csalánhajtás, csalán felső 5-6 levele, csak a levelek
só, őrölt bors

Langyos tejben, mézzel felfuttatott élesztővel, a hozzávalókból kidagasztottam egy lágy tésztát. Fél órát kelt. Kinyújtottam, majd felét megkentem a fűszervajjal (medvehagyma, csalán, vaj, tejföl, só, bors botmixerrel összekeverve). Ráhajtottam a tészta másik felét. Újra kinyújtottam, majd megismételtem az előbbi lépést. (Ezt lehet többször is, ha vastagabb a tészta.) de én most vékonyra nyújtottam. Ezután fele olyan vastagra nyújtottam mint a végleges vastagság, kb. fél cm-esre. A tésztát gondolatban két félre osztottam. Egyik felébe, a majdani pogik közepébe, kis kupacokba, három-négy sajtkockát, a tetejükre pedig egy kávéskanál medvehagymás-csalános fűszervajat tettem. Ráhajtottam a tészta másik felét, körbenyomkodtam a kis kupacokat. Egy nagy méretű pogácsa szaggatóval kiszúrtam a pogikat a kupacok körül. A leeső tésztát összegyúrva újra nyújtottam, és normális kis pogácsákat szúrtam ki belőlük. Tepsibe téve mindet lekentem tojással, majd egy kis reszelt sajttal megszórva, egy negyed óra kelés után, mentek a sütőbe. Gyorsan elfogytak.


Medvehagymás-csalános, sajttal töltött tönkölypogácsa

Megjegyzések

  1. Nagyon jól néznek ki, én is meg fogom próbálni:) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szuper! Nem csoda, hogy gyorsan elfogytak:)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon tetszik nekem:) Sajnos medvehagymám nincs, itt nem jutok hozzá, de valami mással ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszik! Szerintem más töltelékkel is remek lehet. Esetleg még egy kicsit magasabbra is lehet alkotni, hogy ne korongok legyenek, hanem tényleg pogácsák....!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések