Túrókrémes szendvics savanyított komlóhajtással
A komlóhajtás a komló fiatal tavaszi hajtása kiválóan savanyítható ecetes lében, sós lében is jól eláll, és tejsavasan savanyítva is nagyon finom. A vadon növő felfutó komló bemutatása tápláléknövényként ide kattintva olvasható.
Az ecetesen savanyított komlóhajtás úgy készül, mint bármelyik ecetesen savanyított zöldségféle. Csírátlanított befőttes üvegben, fűszeres, ecetes forró lével leöntve, forrón, csírátlantott tetővel lezárva, száraz dunsztba téve hagyni kihűlni. Nem kell előfözni. Én a fűszeres levet kóstolgatva főzöm megfelelő sósra, illetve savanyúra, mustármaggal, egész borssal, koriandermaggal, babérlevéllel, fokhagymával. A túrókrémet krémes túróból, harmadannyi tejföllel, kicsi vajjal kevertem, sóztam, őrölt köménymaggal, pici római köménnyel fűszereztem. A savanyított komlóhajtást lecsepegtetve, lila hagyma karikák mellé tettem a szendvicsekre. Természetesen az erjesztve savanyított vagy az ecetesen savanyított is jó.
Kedves Andrea!
VálaszTörlésKöszönjük a csodálatos receptjeid. Kérdésem lenne, hogy a tavasszal szedett komlóhajtást fermentálva el lehet tenni januárig?
Tímea
Tapasztalatom szerint nem. Megváltozik az íze. Pár hétig finom, én úgy tapasztaltam. Ecetesen savanyítva szoktam hosszabb távra.
Törlés