Zamatos turbolya-csalán pesztó (pesto)

A zamatos turbolya különlegessége, hogy ősztől nyárig, így télen is elérhető, friss, üdezöld levélzöldség. Ebben a fantasztikusan zöld pesztóba (ami elég sűrűre sikerült, de nem baj) főként zamatos turbolya a levélzöldség. Télen készült, amikor kevéssé erős még a friss zamatos turbolya hajtások ánizsos, édeskés íze. További zamatos turbolyás receptek a blogon ide kattintva, és ide katintva olvashatók. A zamatos turbolya bemutatása pedig ide kattintva olvasható. A fajbemutató bejegyzésben az óvatossági figyelmeztetések elolvasása mindenképpen ajánlott.
Elkészítés: Egy nagyobb adag zamatos turbolyát szedtem, alaposan több vízben magmostam, kicsavartam. (Akár le is forrázható, fertőtlenítés céljából, ha valaki aggódik a nyers felhasználása miatt.) Szedtem még kevés csalánhajtáscsúcsot is, kb. negyede volt a turbolyának, ezt blansíroztam. Térfogatra kb. azonos mennyiségű levélzöldséget (zamatos turbolyát + csalánt), olívaolajat, durvára reszelt kemény sajtot, és pirított napraforgó magot botmixerrel darabosra zúztam. Fűszerek pici citromlé és reszelt citromhéj, só, fokhagyma ízlés szerint. Kicsit sűrűbb lett, de így jól kenhető pl. pirítós kenyérre. Tésztaszósznak több olívaolaj szükséges.
Csalánból is finom pesztó készíthető, a recept ide kattintva olvasható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések