Vaníliás akácvirág-, bodzavirág-, pitypangvirágfánk baracklekvárral
Bornemissza Anna 1680-ban készült szakácskönyvében a "Borzavirágos tészta vajban sütve" így készül: "Csinálj tésztát tyúkmonnyal s édestejjel. Végy borzavirágot, mosd meg, s mártsd
a tésztába. Tedd forró vajba, s forgasd meg, hogy jól megsüljön. Add fel
melegen, hintsd meg nádmézzel."
Szóval ezek szerint is igen régóta kedvelt csemege a bodzavirágfánknak nevezett, palacsintatésztában sült bodzavirág, és hasonlóképp készíthetünk pitypangvirágfánkot és akácvirágfánkot is, ami ha lehet, még finomabb.
Bodzavirágtányérokat, akácvirágfürtöket és/vagy pitypangvirágzatfejeket szedünk, majd sűrű palacsintatésztát keverünk tojásból, lisztből, tejből, pici sóval, hagyjuk állni, majd a virágzatokat belemártva, forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Bornemissza Anna idejében nem volt olaj, vajban (miden bizonnyal kisütött, tartósított vajban, ami már nem ég meg) sütöttek sok mindent, abban sütve is kipróbálható. Tálalni még forrón kell. Vaníliás cukorral megszórva, baracklekvárral finom. Fahéjas vagy kakaós cukorral meghintve is finom.
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,
Megjegyzések
Megjegyzés küldése