2018. május 13., vasárnap

Pirított vargányás, podagrafüves, házi szélesmetélt

Amikor a gombák királynőjének megjelenése egybeesik a podagrafű virágzásának kezdetével, akkor készíthető valami ilyesmi. Van benne pirított vargánya, pirított sonkakocka, pirított reszelt sárgarépa az édeskés íz miatt és a szép színe miatt, zöldfűszerként podagrafű levél és virág, és egészen pici csilipehely az enyhe csípősségért, s mindez házi, kézzel nyújtott, kicsit vastagabb szélesmetélten, amibe éppen ezért annyira jó beleharapni.  


Elkészítés:

Tésztát (2-3 személyre) 1 tojásból és 10 dkg lisztből gyúrtam, só és alapból víz nélkül, de, ha nem áll össze, pár csepp víz adható hozzá (nem egyformák a tojások). A tésztát rövid pihentetés után sodrófával nyújtottam úgy másfél mm vastagra, és 6-7 mm szélességű metéltet vágtam belőle.

4 közepes, illetve kisebb vargányát hosszában, jól mutató szeletekre vágtam, és apróra vágott fokhagymával, olajon, sonkakockákkal, óvatosan megforgatva a szeleteket alaposan lepirítottam mindkét oldalukat egy nagy serpenyőben. Közben a serpenyő másik felében szintén fokhagymás olajon egy fél nagyobb reszelt sárgarépát pirítottam apróra vágott, kb. 1 csészényi podagrafűvel és petrezselyemmel. Fűszereztem még sóval, borssal, csilipehellyel. A pirított gombát és a sonka felét kivettem, mikor elkészült, másik részét összeforgattam a mellette piruló sárgarépával és zöldfűszerekkel, majd egy kis szelet vajat adtam még hozzá, és ebbe forgattam a közben kifőzött tésztát.Tálaláskor a tészta tetejére szórtam a korábban kivett gombát és sonkát, valamint kevés podagrafű virágot, aminek szintén finom fűszeres íze van.  

  Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...