Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. május 1., kedd

Százszorszép (Bellis perennis) a konyhában

A százszorszép igen gyakori, jól felismerhető, apró, de bőven gyűjthető salátanövény, virága pedig ehető salátadísz. Mindenféle gyepben megtalálhatjuk. Kellemes ízű, nem, vagy csak kissé kesernyés, finom, vadzöldség.


Gyűjthető, ehető növényi részek: tőlevélrózsa virágzás előtt, bimbók, virágok
Gyűjtés: szinte egész évben
Felhasználás: Nyersen és főzve is ehető. Tavaszi, virág nélküli tőrózsái egyben kiszedve madársalátához hasonló salátaként ehetők magukban vagy más zöldséggel keverve. Virágai tehetők salátába, szendvicsre ehető dísznek. Érdekesség a bimbóiból kapri szerűen készíthető, sós savanyúság, a hamiskapri is.

Táplálkozási érték, hatások: Levelei és virágai is nyálkaanyagokat, keserűanyagokat tartalmaznak. Emésztésserkentő, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatásuk is ismert. 
A bejegyzésekhez felhasznált források: itt

tőlevél rózsája akár télen is gyűjthető, de még jobb tavasszal virágzás előtt  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...