Százszorszép (Bellis perennis) a konyhában

A százszorszép igen gyakori, jól felismerhető, apró, de bőven gyűjthető salátanövény, virága pedig ehető ételdisz is lehet salátában, levesben, szendvicsen, de akár még süteményen is, bár nem édes, hanem inkább mogyorós íze van. 

A százszorszép sok füves udvarban jelen van. Amióta alacsonyan, fűnyíróval vágjuk a gyepeket, előnybe került, hiszen tőrózsába rendeződő tőlevelei szorosan a talajhoz lapulnak, így a fűnyíró nem tesz kárt benne. Rövid sarjhajtásaival szőnyegszerűn el tud szaporodni. Virágai rövid, levéltelen tőkocsány végén, apró fészkes virágok.
 
Mindenféle gyepben megtalálhatjuk, főként emberközeli gyepekben él, tehát a nyírt gyepekben. Árokpartokon, parkok gyepjeiben, füves udvarokban lehet tömeges.  Kellemes ízű, nem, vagy csak kissé kesernyés, finom, vadzöldség. Mivel emberközeli, szennyezett helyeken is él, ott nem ajánlott szedni. 


Gyűjthető, ehető növényi részek: tőlevélrózsa virágzás előtt, bimbók, virágok.
Gyűjtés: szinte egész évben, tél végén, kora tavasszal szedhetjük még virágtalan tőrózsáit. A tőrózsákon igen hamar megjelennek a bimbók, még a tőrózsába "tapadva" szinte. A tőrózsa (levélzet) a virágzás elejéig szedhető. Virágzás után pedig a tőrózsa levelei elsorvadnak. Azután már virágait találjuk csak, de szinte egész évben képes virágozni. Enyhe teleken is folyamatosan virágozhat, bár nem olyan nagy számban, mint tavasszal. Rövid sarjhajtásaival szőnyegszerűn el tud szaporodni, így a tövestől gyűjtés sem árt neki, de nyilván hagyni kell belőle, hogy újra és újra el tudjon szaporodni. 
Felhasználás: Nyersen és főzve is ehető. Tavaszi, virág nélküli tőrózsái egyben kiszedve madársalátához hasonló salátaként ehetők magukban vagy más zöldséggel keverve. Virágai tehetők salátába, szendvicsre, süteményre ehető dísznek. Ha napfény hiány miatt éppen összecsukódva szedjük a virágait, akkor egy meleg levesben szépen kinyílnak a virágok. Érdekesség a még tényleg zárt bimbóiból kapri-szerűen készíthető, sós savanyúság, a hamiskapri is (a bimbókat a tőrózsára tapadva kereshetjük, még tőkocsány(szár) nélkül). 
  

Táplálkozási érték, hatások: Levelei és virágai is nyálkaanyagokat, keserűanyagokat tartalmaznak. Emésztésserkentő, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatásuk is ismert. 
Fontos: Szennyezett helyeken is él, ezért oda kell figyelni, hogy tiszta élőhelyeken szedjük. 
A bejegyzésekhez felhasznált források: itt

tőlevélrózsája akár télen is gyűjthető, de még jobb tavasszal virágzás előtt  


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések