Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. május 9., szerda

Csalánlevélből desszert - avagy csalánlevelek tésztában sütve, baracklekvárral vagy mással

csalánlevél bundázva sósan és édesen is finom, bár a tészta ugyanaz, mint az akác és bodzavirágfánk készítéséhez használtam. 


Elkészítés:

Tésztabunda a csalánlevelekre: kb. 1/4 rész rizsliszt és 3/4 rész finom búzalisztből, tejjel, tojással kevert sűrű palacsintatészta (készítettem már 100 % rizslisztből is, talán még jobb, mert roppanós tésztabunda lesz és nem szívja be az olajat, amiben sül). De biztosan működik tempura bundával, illetve sörtésztával is, jeges vízzel vagy sörrel kikeverve. A csalánleveket megmosva megszáradva frissen mártogattam a tésztába, ami sütés előtt egy fél órát állt. Sütés után, még forrón megszórtam vaníliás cukorral. Majd baracklekvárral ettük, de van, aki sósan, így, gombasalátával. Az így kisütött nagyobb levelek, finomak lehetnek sós pástétommal, salátával, hideg kencével megrakva is, de jók édesen, fahéjas cukorral, lekvárral, pudinggal, vagy akár pici, édes kásával megpakolva is.  


csalános receptötletek itt is
csalánlevél bundázva sósan: itt

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...