Rántott gévagomba medvehagymás, tormás, citromos karfiollal
Kihagyhatatlan, ha gévagombához sikerül hozzájutni, a rántott gévagomba. Szerintem nincs hozzá hasonló. Sokat nem szabd azért enni belőle, pláne este, mert a gomba nehezen emészthető eleve a géva pedig még nehezebben.
A gombát szeletekre vágtam, tejbe áztattam egy-két órára, majd zabpehelylisztbe tojásba és szezámmagos, saját készítésű tönkölybúzás kenyérmorzsába forgattam. (Van, hogy nem olyan jól sikerülnek a saját kenyerek, vagy megmarad, ezekből megszárítva kitűnő egészségesebb "zsemlemorzsa" lesz.) Olajban kisütve gyorsan elkészül. Újabban 20-25 perc hőkezelést ajánlanak a sárga gévagomba fogyasztásához. Pici olajjal kikent tepsiben panírozva is süthető, egy pici olajspricc kell a gombák tetejére is így lehet a szükséges hőkezelési időt elérni.
A körethez egy fél karfiolt rózsákra szedve megfőztem. A főzőlevet ehhez nem használtam fel, hogy ne legyen domináns a karfiol íze (a lé hűtőbe téve pár napig még felhasználható pl. zöldségleveshez). Egy jó maréknyi (még friss, de konzerv is jó) medvehagymát apróra vágva, kevés olajon megpároltam, hozzákevertem a kis darabokra vágott, főtt karfiolt. Kevés zabpehelyliszttel, tejföllel, pici tejjel, szószosítottam, majd két kávéskanálnyi reszelt, pirított, enyhén ecetes tormával és egy cikkekre vágott citromkarikával ízesítve, még forrón átkevertem, már nem főztem tovább. A héjas citromcikkektől és a tormától érdekes, kellemes, lágy ízt kapott az egyébként nem abszolút kedvenc karfiol. A fotó borzasztó, de különösen finom volt.
![]() |
Rántott gévagomba kihagyhatatlan nálunk, frissen szezonban és lefagyasztva télen is |
Gévagomba télire:
Gévagombából vagy kevés van (ha venni kell) vagy sok, ha sikerül ártérre, jó időben eljutni és gyűjteni. Mert ugye ehető gombát nem hagyunk ott, pláne ha ilyen látványosan, már messziről kínálja magát. Ilyenkor az összes rokon és szomszéd is gombát eszik, és ami még ezután is marad, az általában, és elsősorban megy szeletelve és panírozva (nyersen) vagy kockázva a fagyasztóba.
A panírozott gévagomba szeleteket, egymástól frissentartó fóliával elválasztva (különben összefagynak), egy családi adagot kis dobozokba pakolva, lefagyaszthatunk. Amikor felhasználjuk, fagyottan, kiengedés nélkül kell kisütni. Olyan finom lesz, mintha frissen szedtük volna a gombát. A gévagomba kockákra vágva is lefagyasztható, és utána felengedve főzhető, mintha friss lenne.
Ha viszont felhasználtuk, sokáig nem szabad még hűtőben sem tárolni, mert gyorsan romlik.
![]() |
Az ilyen csúnyácska gévagomba a legjobb rántani |
Addig nem nyugszom, amíg ilyen gombát nem szerzek:)
VálaszTörlésNálunk most is volt a piacon gévagomba. Budapesten is kell lennie valahol. ha mégsem, akkor egy kis Duna menti erdei kirándulást javasolok!
TörlésImádom...a múlt nyáron nagyon sokat ettem. Ízletes és nagyon különleges gomba:).
VálaszTörlésEgyetértünk, nagyon finom a géva!
Törlés