Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. május 2., szerda

Erdei mályva (Malva sylvestris) finom, egészséges vadzöldség a konyhában

Szinte egész évben és bőségesen friss salátával láthat el bennünket az erdei mályva. A mályvafélék családjába tartozik, a hozzá hasonló és legalább nevében jobban ismert papsajtmályvával (Malva neglecta) egyetemben, mely utóbbi faj szintén ehető. Az erdei mályva üde, tápanyagban gazdag, meszes talajú gyepekben él, és gyakori faja a parlagoknak is, valamint sokféle, egyéb gyomos területen is megjelenik a települések környékén. Kőfalak, kerítések mentén, árokpartokon, füves udvarokban. Bár nevében erdei, erdőkben szinte sosem találjuk. 


Leírása: Kétéves vagy évelő növény, általában felegyenesedő, telente inkább elfekvő szárú.  Gazdagon elágazó hajtásrendszere  egy méternél is magasabbra nőhet, és mindig, télen is találunk rajta friss salátának, levélzöldségnek való hajtásokat. Levelei kerekded szív- vagy vesealakúak, ujjasan behasítottak. Júniustól akár késő őszig is virágzik, élénk sötétrózsaszín virágai igen dekoratív, ehető díszek. A virágzat a felső levelek hónaljában álló bogas levélhónalji forgó. Termése korong alakú, a csészelevelekből kibontva 9-11 cikkre vagyis 9-11 résztermésre szedhető szét. Rokonának a papsajtmályvának a virágai halvány rózsaszínűek, szinte fehérek, levelei pedig alig tagoltak.

Gyűjthető, ehető részek: A fiatal levelek nyersen, az idősebbek főzve ehetők. Virágai és zöld, éretlen termése is ehető.

Gyűjtése: Mindig a fiatal leveket szedjük csak, a virágokat pedig egyenként gyűjtsük, tövet megkímélve, mert egész évben elláthat bennünket. A virágokat lehetőség szerint közvetlenül a felhasználás előtt szedjük csak, mert gyorsan elhervadnak.

Felhasználása: A fiatal levelek nyersen, az idősebbek főzve ehetők. Virágai és zöld, éretlen termése is ehető; a terméskorongok savanyúságként készítve is használhatók. A levelek leves sűrítésre, a virágok ételfestésre is alkalmasak.
Táplálkozási értéke, hatásai: A levelek A, C és E vitamint tartalmaznak és nagyon erős antioxidáns hatású anyagokat is kimutattak bennük; antiszeptikus hatását is ismerik. A virágok több, a levelek valamivel kevesebb nyálkaanyagot tartalmaznak. A nyálkaanyagok, bevonják a gyulladt nyálkahártyákat, így csökkentik a köhögési ingert, és enyhítik a gyomorhurutos tüneteket. Gyógynövényként még egyéb hatásai is ismertek. Fontos, hogy a nehézfémeket és a nitrátokat is képes koncentrálni, ezért szennyezett vagy trágyázott helyeken ne szedjük!

Figyelem, fontos: A növény a nehézfémeket és a nitrátokat is képes koncentrálni, ezért szennyezett vagy trágyázott helyeken ne szedjük!

mályvás receptek: itt

A bejegyzésekhez felhasznált források: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...