A cseh kucsmagomba a konyhámban
A cseh kucsmagomba a tavasz első gombája, együtt nőhet a fattyú kucsmagombával is. Az ízletes és a hegyes kucsmagomba is kerülhetne a konyhámba, de nem szokott, mert leginkább a nyáras ligeterdőket kedvelő cseh kucsmával találkoztam eddig. Sokan kedveljük, és alig várjuk ezeket az első tavaszi gombákat. Felismerésük sem nehéz, de a saját gyűjtésű gombát lássa szakellenőr, mert akad mérgező, némileg hasonló faj is ebben az időszakban. A Netgombászt is érdemes megnézni, mit írnak a kucsmagombákról és felhasználásukról. Nagyon fontos a 20 perces sütés-főzés, hőkezelés, mert ezek a gombák csak ezzel a feltétellel válnak ehetővé. Sajnos nem minden év jó kucsmás év, szeszélyes gombák ezek. Cseh kucsmagombás receptek, írások IDE kattintva böngészhetők még.
Gyűjtés, tisztítás: Nyárligetekben, akácos nyárasokban, patakparti és folyóparti ártéri erdőkben kereshetjük a cseh kucsmát és a fattyú kucsmagombát is. Nyersen törékeny gombák, óvatosan kell szedni, szállítani, főzve azonban már rugalmasak lesznek. Gyűjtéskor érdemes arra figyelni, hogy az öregedő gombák sötétebbre barnulnak, kissé feketednek itt-ott, azokat már nem érdemes hazavinni, mert gyorsan romló alapanyag a gomba.
Mint minden gombát, ezt is már az erdőben a lehető legjobban meg kell tisztítani. Földes tönköt nem teszek soha a kosárba, és mindent, ami nem gomba azt lesepregetem róla, mielőtt a kosárba kerül. Mosni, ha homokos megmosom, ha tisztának látszik akkor - mivel úgyis előfőzöm - nem szoktam. Szárítás előtt nem mosom meg. Mosásnak alkalmas lesz majd az a víz, amibe be kell áztatni felhasználás előtt a szárított gombát, hogy visszakapja víztartalmát. Van, aki biztos akar lenni abban, hogy nincs a gomba üreges belső részében semmi szennyezés vagy elbújt rovar, ezért ketté vágja hosszában a gombákat, hogy ezeket látni lehessen. A mossuk vagy nem mossuk az erdei gombákat kérdésben ITT írtam még.
Elkészítés: Főzés után a gombák rugalmassá váló kis kucsmája jól tölthető mindenféle finomsággal. A cseh kucsma, aminek tönkje pillanatok alatt kipattintható a süvegből, különösen alkalmas erre. Megtöltés után aztán tepsiben, szósszal leöntve süthető, vagy akár töltve, majd panírozva ki is rántható. Főzéskor nem kellemes a konyhában terjengő illat, ezért én az első levet, forrázó- vagy főzőlevet leöntöm. Nem kedvelem töményen, tehát gombapörkölt helyett inkább levesbe, rizottóba, tésztaszószba, tojásba kerül kisebb mennyiségben, de a pörkölt sem kizárt azért.
A kucsmagombák jól is mutatnak az ételben, a kis süvegeket egyben hagyva vagy félbevágva, izgalmas, ahogyan mintázatuk átsejlik a szósz anyagán. Rövidebb sütésidejű pitéket, kenyérlepényt, pizzát is dekorálhatunk vele, tapasztalatom szerint nem ég meg a tetejükön.
Óvatosság: Csak feltételesen ehető gomba! Csak 20 perces alapos sütés vagy fűzés után válik fogyaszthatóvá. Saját gyűjtésű gombát lássa szakellenőr!
Óvatosság: Csak feltételesen ehető gomba! Csak 20 perces alapos sütés vagy fűzés után válik fogyaszthatóvá. Saját gyűjtésű gombát lássa szakellenőr!
kucsmagomba tejszínes szószban |
Kucsmagombás, vadzöldséges sós pitécskék |
kucsmagombás rizottó |
kucsmagombás vadzöldségleves tojáscsiga betéttel |
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Milyen érdekes, hogy ez a külföldi oldal az ízletesen kívül mindeniket mérgezőnek minősíti, sőt hamisnak (: de nagyon jól elmagyarázza a megkülönböztetésüket, a képek is sokat segítenek a határozásban
VálaszTörléshttps://blog.curativemushrooms.com/real-morel-vs-false-morel