Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. április 25., szerda

Vadzöldséges, magos, sós pite, vad levél-zöldséges, majonézes, hideg mártogatóval

Vad levélzöldségekkel készítettem sós pitét, amihez szintén vad tejfölös, majonézes hideg mártogatót is kevertem. A pite minden részébe, a tésztájába és a töltelékébe is került levélzöldség. Minden szezonban akad valami. Ez tavasszal készült, komlóhajtás, csalán, podagrafű, medvehagyma levél volt benne. 



A tészta zabpehelylisztből, szezámpehelyből, kevés napraforgómaggal, apróra vágott levélzöldekkel készült:
25 dkg liszt+magkeverék kb. 3/4-1/4 arányban
15 dkg hideg vaj (nagy lyukú reszelőn reszeltem bele)
1 tojás
1 teáskanál só
pár evőkanál apróra vágott, vad levélzöldség és kevés apróra reszelt sárgarépa
1 ek hideg víz
fél csomag sütőpor

Töltelék:
50 dkg túró (a gurulós jobb, mert kisebb  a víztartalma)
másfél csésze apróra vágott, vajon párolt, vad levélzöldség és vagy hajtás (csalán, komlóhajtás, podagrafű, kevés medvehagyma)
1 közepes sárgarépa reszelve, vajon párolva
1 ek kukoricadara
2 tojás
+ 1 ek kukoricadara a töltelék alá

Mártogató:
tejföl, majonéz, vad levélzöldségek (ha nincs benne medvehagyma, akkor 1 gerezd fokhagyma is) só, őrölt, fekete bors. Mindezekből ízlésünknek megfelelő mártogatót keverünk hidegen

A tetejére magkeverék: szezámmag, napraforgómag, lenmag

Vad levélzöldségeket szedünk, azt ami éppen van. Tavasszal pl. csalánt, komlóhajtást, medvehagymát, podagrafüvet, de lehet tyúkhúrt, hagymaszagú kányazsombort, vagy a kertből spenótot is. A csalánt előzetesen leforrázzuk, majd hideg vízbe tesszük, a víztől kicsavarva dolgozunk tovább vele. A vadzöldségeket összevágjuk és a reszelt sárgarépával együtt vajon megpároljuk. Ebből teszünk  a tésztába, tulajdonképpen lehet kevesebbet is, vagy ízlés szerint bővebben az alaptöltelék túró mellé.

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk (nem szabad sokáig gyúrni) majd hűtőbe tesszük úgy fél-egy órára felhasználásig. Miközben pihen a tészta, összekeverjük a tölteléket. A tésztát kinyújtjuk fél cm vastagságúra, majd egy pite- vagy tortaformát kibélelünk vele beleszórunk egy ek kukoricadarát, majd beletöltjük a tölteléket. A tetejét bőven megszórjuk magkeverékkel és előmelegített sütőben megsütjük. Kihűlés után a mártogatóval tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...