Nem biztos, hogy ezt lehet, sőt kell egyértelmű igennel vagy nemmel megválaszolni, de ha mégis kell egy válasz, akkor azt mondom, szóval szerintem: igen, kell mosni, de van kivétel, amit semmiképp nem szabad.
Minden faj mást igényelhet, és az sem mindegy, milyen élőhelyről szedtük. Egy homokos élőhelyen nőtt rizike pl., aminek kalapfelszíne ezer kis mélyedést rejt, és azokba a homokszemcsék, ha tehetik, bele is fognak tapadni. Szóval az ilyet mosás nélkül nem lehet megúszni. Kalapbőrét nem lehet lehúzni, a kaparászás sem elég, de az is kell, ám ezt a rizike kemény húsa jól bírja. Sajnos még igen alapos mosás után is korcoghat a homok a fogunk alatt abban az ételben, amibe beletesszük. Homokos élőhelyen még kucsmagombát (cseh) szoktam szedni, és emiatt azt is alaposan megmosom, lehet, hogy árt neki, de muszáj, sőt ráadásul azt én még elő is főzöm. Tölteni is lehet mindezek után is, mert rugalmasabb lesz a gomba húsa az előfőzés után.
Teljesen ellenpélda a nagy őzlábgomba, amit egyáltalán nem szoktam megmosni, mert szétázik. Homokos élőhelyen azt a fajt soha nem szedtem még, nem tudom ott mennyire fogja fel a homokot, de a mecseki erdőkben szedve, annak a kalapfelszínét csak egy kefével vagy egy finom törlőruhával szoktam letörölgetni. Nem mosom még a fenyőtinórukat sem, mert elég lágy húsúak, fiatalon még keményebb hússal is felveszik a vizet. A kalapbőrt lehúzva viszont minden szennyeződés egyben le is jön róluk, persze, ha nem szennyeztük be gyűjtés és szállítás közben a gombák egyéb részeit. Más ragacsos kalapúakat, pl. mint a téli fülőkét, aminek nem vagy nem könnyen húzható le a kalapbőre, viszont mindenképp megmosom, mert abba sok minden beleragad. Nem mosom a törékeny apró fenyőpereszkéket sem vagy nagyon ritkán, viszont megmosom és még le is kaparászom a sárga gévagombát, mert általában tele van faanyag-szemcsékkel, amik bele is nőnek a gombába. A galambgombák kemény hússal viszont kevéssé igényelnek mindig mosást, sokszor elég egy kalapbőrlehúzás és/vagy kaparászás, de ha szennyezettnek látom, vagy aggódós pillanataim vannak, mert pl. eszembe jut, hogy lepisilhették az állatok, akkor azt is mosom. Nem érzékelem, hogy nagyobb baja lenne a víztől. A rókagombát (nálunk halvány rókagomba van) mindig megmosom, mert jól bírja a mosást, és az kell is, hiszen szövevényes felszínű és középen bemélyedt, tölcséres kalapja jól megfogja a szennyeződéseket. Ugyanilyen tölcséres a fehértejű keserűgomba is, azt is mosni, kaparászni kell, de nem árt neki.
|
homokos talajból homokos cseh kucsmagomba alapos mosás kell |
A mosáson általában folyó vízben mosást értek a legtöbb gomba esetében, míg mondjuk a nagyon szennyezett homokos gombánál folyóvízben öblítés után, víz alatti mosás-kaparászás is akár szóbajön. Vízbe áztatva lehet mosni még a júdásfülgombát is, semmi baja nem lesz, és azt kell is, mert ragdós és sötét színű gomba, amin alig látni a szennyeződéseket. Van viszont amelyik gombát azért nem mosok meg, mert szépen körbe lehet vágni, szinte meg lehet hámozni, és ezzel le is jön róla minden szennyeződés. Nyilván ezek nagyobb méretű, kemény húsú gombák, mondjuk mint pl. a tölgyfa érdestinóru, bár annak a folyó vizes mosás sem árt, legfeljebb a termőrétegre kell vigyázni, hogy azt ne érje víz. Mindemelett pedig nagyon vigyázok arra gyűjtés és hazaszállítás közben és utána is, hogy a lemezek közé, a termőréteg réseibe semmi szennyeződés ne menjen be. Letisztogatom a gombát alaposan, ha lehet, lemezekkel lefelé teszem a kosárba. Ha bozótos helyen mászkálok, akkor akár egy takaró sem árt a kosár tetejére. Egy könnyű kendő pl., ami felfogja a levél és gallytöredéket. A tisztán szedés és szállítás tehát általános és fő szabály. Nem mellesleg ennyi tiszteletet meg is érdemel ez a fantasztikus élelmiszer-alapanyag, amit az erdő ingyen ad nekünk. Földes tönk nem megy tehát a kosárba, mert teleszórhatja a lemezek közét talajszemcsékkel. Ha kell a tönk a gombán, mondjuk a szakellenőrzéshez, akkor alapos tisztítás után vagy külön-külön becsomagolom a tönköket a gombán papírzacskóba, vagy valahogy másképp, de megoldom valahogy. Pl. hogy a tönk legyen legalul, ez persze a gomba mérete, alakja alapján is nyilván mindig más megoldás lehet.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Szia! Esetleg tudnál ajánlani kifejezett gomba tisztításhoz való kefét? Mert szeretnék venni, de annyifélét láttam webshopokban, hogy teljesen elbizonytalanodtam. Mert van az a borbélyok által használt pamacsra hasonlító, vagy a nyeles, esetleg hosszúkás. Köszönöm!
VálaszTörlésRendszeresen szedek homokos talajon őzlábat, meghálálja a mosást, abba is bele tud minden ragadni.
VálaszTörlés