Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. április 14., szombat

Párolt komlóhajtás sonkacsíkban sütve, podagrafüves, vörös lencsés fekete rizs salátával, tükörtojással

komló friss, tavaszi hajtását csak rövid ideig szedhetjük, ehetjük, de érdemes keresni, mert nagyon finom. Komlóhajtásból régen is sokfélét készítettek, egész Európában kedvelt tavaszi csemege volt, vagy ma is az, sokféle módon elkészíthető. 

podagrafű egykor termesztett zöldség- és gyógynövény, ma sokfelé él vadon hegy- és dombvidékeinken főként. Kellemes ízű levélzöldségnövény, ásványi anyagokban és nyersen C-vitaminban is gazdag; főzve is finom levesek, szószok és sok más készíthető belőle.


Elkészítés:

A komlóspárgát (személyenként 6-8 db-ot számolva) megmossuk, majd párolóedényben vagy gőz fölött egy fém szűrőtálban, lefedve puhára pároljuk. A komlóspárgából 6-8 db-ot egy-egy szelet vékonyra vágott, hazai, házi sonkába tekerünk (fogpiszkálóval rögzítjük), majd serpenyőben a tekercsek mindkét oldalát megsütjük. Ha készen van személyenként 1-1 tükörtojást is sütünk a sonka zsírjában.

A fekete rizst az előírás szerint megfőzzük, reszelt sárgarépával, apróra vágott podagrafűvel, főtt vörös lencsével keverjük össze, és bodzavirágos balzsamecettel meglocsoljuk.

komlóspárga és podagrafű
podagrafű az Erdőkóstoló blogon
komló az Erdőkóstoló blogon

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...