Párolt komlóhajtás sonkacsíkban sütve, podagrafüves, vörös lencsés fekete rizs salátával, tükörtojással
A komló friss, tavaszi hajtását csak rövid ideig szedhetjük, ehetjük, de érdemes keresni, mert nagyon finom. Komlóhajtásból régen is sokfélét készítettek, egész Európában kedvelt tavaszi csemege volt, vagy ma is az, sokféle módon elkészíthető.
A podagrafű egykor termesztett zöldség- és gyógynövény, ma sokfelé él vadon hegy- és dombvidékeinken főként. Kellemes ízű levélzöldségnövény, ásványi anyagokban és nyersen C-vitaminban is gazdag; főzve is finom levesek, szószok és sok más készíthető belőle.
Elkészítés:
A komlóspárgát (személyenként 6-8 db-ot számolva) megmossuk, majd párolóedényben vagy gőz fölött egy fém szűrőtálban, lefedve puhára pároljuk. A komlóspárgából 6-8 db-ot egy-egy szelet vékonyra vágott, hazai, házi sonkába tekerünk (fogpiszkálóval rögzítjük), majd serpenyőben a tekercsek mindkét oldalát megsütjük. Ha készen van személyenként 1-1 tükörtojást is sütünk a sonka zsírjában.
A fekete rizst az előírás szerint megfőzzük, reszelt sárgarépával, apróra vágott podagrafűvel, főtt vörös lencsével keverjük össze, és bodzavirágos balzsamecettel meglocsoljuk.
komlóspárga és podagrafű |
komló az Erdőkóstoló blogon
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése