"Fenyőrügyméz", fenyőszirup, fenyőszörp, fenyődzsem

Az igazi fenyőmézet természetesen a méhek gyűjtik, készítik, nem virágról, hanem a fenyőrügyek nedvéből, amiben, ha jól tudom, levéltetveknek is van némi szerepe. Az igazi fenyőméz a legnagyobb ásványi anyag tartalmú méz, fenyőfajonként más-más ízű, illatú. Nálunk a Vendvidéken Őrségben készül ilyen méz, valamint tőlünk északra, illetve magasabb hegyekben honos fenyőerdőkben.

Vannak viszont ültetett fenyvesek és fenyőfák, kertekben sokfelé nálunk is. Így, ha nem is igazit, de valami fenyőméz-pótlót megkísérelhetünk készíteni mézzel vagy cukorral, sőt fenyőszörpöt, fenyőitalt is, csak hígítás kérdése az egész. Kaparós torkokra, torokfájás, köhögés enyhítésére ajánlott, de süteményekben, mézes kenyéren "mézként" is. Jó teába, és hogy még mire, arra ötlet pl. ITT és ITT  is. Ha nincs már fenyőrügy, akkor később a fenyő tűleve is sok mindenre jó. Sokféle lucfenyős, fenyős recept még ITT érhető el. Egy kis olvasnivaló cikk a lucfenyő sokféle erényéről pedid ITT.

Nagyjából április közepén-végén lehet gyűjteni a fenyőrügyeket. Van gyorsabb és lassúbb, érlelős megoldás a "mézek" elkészítésére, többfelé is találjuk ezeket a világhálón. 

Különböző fenyőrügyek 

Gyorsabb, amikor főzéssel vonjuk ki a fenyőrügyből a gyógyhatású anyagokat és az ízeket. A rügyeket kevés vízzel, citromlével kell rövid ideig felfőzni, majd állni hagyni, aztán több cukor hozzáadásával szirupot főzni belőle, ez hőkezelt, csírátlanított anyag lesz, hígabbra készítve, szörpként is sokáig eláll. 

Lehet a fenyőrügyeket kristálycukorral rétegezve egy befőttes üvegben állni hagyni. A cukor a fenyőrügy nedveit felvéve elolvad, míg szirup nem lesz. Közben forgatni kell az üveget, hogy az üveg aljára leült cukor is olvadjon. Nehéz eltalálni a jó rügy-cukor arányt. Kísérletezés kicsit, a tapasztalatot következő évben érdemes alkalmazni. A leghatékonyabb talán, ha a gyűjtött rügyeket összekeverjük egy tálban a cukorral, majd belekanalazzuk a befőttes üvegbe a keveréket, közben rázogatva, hogy kitöltse jól a befőttes üveget. Így jobban érintkezik a cukor a fenyőlevelekkel. Ha nem olvad fel minden cukor végül, akkor gyenge melegítéssel nagyon kevés kis víz hozzáadásával lehet belőle szirup. Ezután már csak le kell szűrni (esetleg enyhén melegítve) a rügyekről a szirupot, vagy azt sem muszáj. Én soha nem teszem napra, kamrában sötét helyen áll. 

Készülhet igazi mézzel is. A lényege, hogy a mézbe tesszük a fenyőrügyeket, és sötét helyen hagyjuk állni 1-2 hónapot. Ebben az esetben a kevesebb, az több lehet. Vagyis nem ajánlott túl sok fenyőrügyet tenni a mézbe, mert ha felvizezi a mézet, az megerjedhet. A felhígulás jelenthet olyan kockázatot is, hogy a mézben olykor kis mennyiségben előforduló, botulizmust okozó baktérium spórái a vizesebb környezetben felélednek, szaporodni kezdenek, toxint termelnek és a toxin betegséget okozhat. Sajnos nem érzékelhető, ha ez történik.  

A cukorban rétegezett fenyőrügyekből - mivel abba többet kell és lehet is tenni - a mézzel szemben magasabb hatóanyagtartalmú és ízesebb szirup jöhet létre. 

Milyen fenyőrügyet használhatunk? 

A legjobb és leggyakrabban használt a lucfenyő épp kibontakozott rügye és a fiatal toboza, utóbbi vörös színű. De használják még ritkábban a vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, feketefenyő, jegenyefenyő hajtásait, tobozait is. 

!!! A vörösfenyő esetében túladagolás esetén vesekárosodás veszélyét említik a források. Hasonlóképp a fenyőfélék közé tartozó, de nem igazi fenyő, a közönséges boróka esetében is, amit ilyen célra nem használtak ugyan, de hajtásából gyógyteát készítettek. 

!!!!!!! A fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel. Segíthet pl. ha keresünk előző évi fenyőtobozt a fenyőn, amiről gyűjteni akarunk.      

A lucrügyek akkor gyűjthetők, amikor éppen kipattannak, lehullanak róluk a rügyet védő buroklevelek, és még nem fásodnak. Az oldalágak oldalrügyeit szedjük körben a fán mindenhol,  ne a csúcsrügyeket, hogy ne legyen aszimmetrikus a fenyőnk. A kéttűs fenyők rügyei fásak, azok maguk nem ehetők meg, de szirupnak alkalmasak, ám biztosan kevéssé nedvdúsok, mint a lágy, húsos levelű egytűsök, pl. a luc.  

Fenyőszörpöt vízben felfőzött fenyőrügyből, cukorral, citromlével, citromhéjjal ízesítve főzhetünk. Fenyődzsem a fenyőhajtások (rügyek) vagy a puha fenyőtobozka kevés vízben főzésével ízesítésével, édesítésével, ha szükséges zselésítésével főzhető. A dzsemben benne maradhatnak akár a felfőzött leturmixolt fenyőhajtások vagy az apró tobozkák is. 

A fenyőrügyet pálinkába is áztatták, áztatják, hogy jó kis torokborogató legyen belőle. 

Rövid tűs fenyőrügy, pl. a lucfenyő


A kéttűs (hosszú tűs) fenyőrügy barna, pl. az erdeifenyő ilyen

Hosszú tűs (kéttűs) fenyőrügy

Hosszú tűs fenyőrügy cukorban érlelődik

Rövid tűs fenyőrügy


Mérgező hasonmás a tiszafa 


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

 1. Remek bejegyzés!
  ( már én is készítem, hamarosan nálam is...)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Mági! Majd figyelem Te hogyan készíted!

   Törlés
 2. OLyan ez a blog, mintha az ember egy jó kis sétát tenne egy hűs kis erdőben. Tiszta felüdülés...jó ötlet volt elindítani!))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ani! Ez igazán nagyon jól esett, köszönöm!

   Törlés
 3. A fenyorugyet regen mi alkoholba (palinkaba) aztattuk, hogy aztan telen jo kis torokborogato legyen belole ;-)

  VálaszTörlés
 4. Nahát, micsoda ötlet! Van is a kertben 2 fenyőfa, rohanok megnézni, hogy hogy állnak rügyekkel...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdv. Zsuzsa! Remélem már felétek is rügyeznek!

   Törlés
 5. Fenyő van itt bőségesen,ez is egy csodajó ötlet, én is elkészítem. Csalánt még nem találtunk sehol, talán hétvégén egy másik helyre megyünk kirándulni és ott lesz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát az biztos, hogy arrafelé több a fenyő, mint a csalán. Ó, azok az északi fenyőerdők, gyapjúsásos, mohos lápok, apró, ezerszínű virágok, áfonyák, szamócák!! Szívem nagy vágya volt eljutni Skandináviába, aztán miután sikerült, azóta folyton odavágyom! Csak akad valahol csalán is!

   Törlés
 6. Tegnap le kellett vágni néhány ágat a fenyőről, megyek is leszedni a rügyeket!
  Köszi

  VálaszTörlés
 7. Nem mellesleg ez a szirup fantasztikus jó köptető, nekem sokkal jobban használt, mint bármilyen gyógyszertári megoldás.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, a fenyőrügyszirup hatását hasonlóan jónak tartják, mint a lándzsás útifű szirup hatását.

   Törlés
 8. Fantasztikusan sok információt tartalmazó cikket írtál. Gratulálok a blogodhoz! Alig várom, hogy rügyezzenek a fenyők.:D

  VálaszTörlés
 9. Kedves Erdőkóstoló! A fenyőszirupom tetején kis habok jelentek meg, elrontottam valamit? Lekanalaztam pár napja amit tudtam, de mintha újra kezdene termelődni. Egy hónapja áll, sajnos elnéztem a mennyiséget, és az 5 literes üvegnek csak a harmadáig van.. Mit tegyek vele? Használható lesz még így?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, hogy elkezdett erjedni, és a szén-dioxid termelődéstől habzik. Mindenesetre tedd kisebb üvegbe, mert így penész is jobban megtalálja. Ha erjedt, akkor érezni fogod, de akkor sem feltétlenül kell kidobni. Pezsgős ital, vagy bor vagy ecet lesz belőle.

   Törlés
 10. Üdvözletem! Érdeklődnék, hogy a mézzel készült fenyőrügyszirup adható-e három éves gyereknek már?

  VálaszTörlés
 11. Bocsánat, Rudolf voltam. Nem írja ki a nevem. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Rudolf! Gyógynövényeket általában nem ajánlanak gyerekeknek 12 éves kor alatt. Leginkább azért, mert nincs elég tapasztalat használatukról. Sajnos én is csak ezt írhatom. A fenyőszirup bevizsgált (árusított) gyógykészítmények közül is egyeseket 6 éves kor felett, másokat 12 éves kor felett ajánlanak.

   Törlés
 12. Szerintem, aki nem tudja a tiszafát a fenyőktől megkülönböztetni az ne kisérletezzen vele.

  VálaszTörlés
 13. Érdeklődni szeretnék, hogy a lombhullató fenyő hajtásai is jók, vagy csak a luc és más fenyőké? Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. jobb a luc, a vörös fenyő kevéssé és mértékkel és terhesség esetén nem ajánlott

   Törlés
 14. Köszönöm hogy eszembe juttatta, édrsanyám is készítette.

  VálaszTörlés
 15. Szeretnék érdeklődni, hogy a normand fenyő rügye is megfelelő-e a szirup készítéséhez? Köszönöm! Juhászné Timi

  VálaszTörlés
 16. Szeretném megkérdezni hogy milyen arányban kell tenni a rügyet és a cukrot vagy mézet. Elég ha befedi vagy attól azért több kell rá?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. a hajtás, a rügy nedvességtartalmától sok függ. Ha fiatal a rügy akkor több cukor is mehet. Rétegezni kell, inkább kevesebb, vékony réteg legyen. A méz viszont legyen jóval több, ahogy fent is írtam az megerjedhet, ha sok benn a fenyőhajtás

   Törlés
  2. És a fenyőt is meg lehet enni,vagy csak a mézet róla?

   Törlés
 17. Nekem a kertemben ezüstfenyő van, azt is használhatom szirupfőzéshez?

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések