2012. május 3., csütörtök

"Fenyőrügyméz", fenyőrügyital, fenyőszirup, fenyődzsem

Az igazi fenyőmézet természetesen a méhek gyűjtik, készítik, nem virágról, hanem a fenyőrügyek nedvéből, amiben, ha jól tudom, levéltetveknek is van némi szerepe. Az igazi fenyőméz a legnagyobb ásványianyag tartalmú méz, fenyőfajonként más-más ízű, illatú. Nálunk nincsenek igazi fenyőerdők, tőlünk északra,  ill. magasabb hegyekben honosak, így inkább ott készül az igazi fenyőméz, amit megvásárolhatunk.

Vannak viszont ültetett fenyvesek és fenyőfák, kertekben sokfelé nálunk is. Így, ha nem is igazit, de valami fenyőmézpótlót megkísérelhetünk készíteni mézzel vagy cukorral, sőt fenyőszörpöt, fenyőitalt is, csak hígítás kérdése az egész. Kaparós torkokra, torokfájás, köhögés javítására ajánlott, de süteményekben, mézes kenyéren "mézként" is használható.

Nagyjából most kell gyűjteni a fenyőrügyeket. Van gyorsabb és lassúbb, érlelős megoldás a mézek elkészítésére, többfelé is találjuk ezeket a világhálón.

Gyorsabb, amikor főzéssel segítjük elő a fenyőrügyből a gyógyhatású anyagokat. A rügyeket kevés vízzel, citromlével kell rövid ideig felfőzni, majd állni hagyni, aztán több cukor hozzáadásával szirupot főzni belőle. Ilyet készített Napmátka (a) tűzhelyén.

Az igazi erdőjáró, túlélők viszont így készítik: Fenyőméz (valójában fenyőszirup) - bushcraft.co.hu szerint videóval. Ezt én is kipróbáltam, még érik.

Különböző fenyőrügyek cukorban és mézben érlelődnek a napon 

Nekem a legszimpatikusabb Dr. Csabai Zsolt fenyőméze (itt olvasható), ami igazi mézzel készül. A lényege, hogy valamilyen mézet telerakunk fenyőrügyekkel és a napon hagyjuk 1-2 hónapot érni, közben  természetes módon kiválasztódnak a jótékony hatású anyagok. Ha eleget érett, akkor le kell szűrni szitán, szűrőn. A szűrés könnyebben megy, ha meleg vízbe állítva, picit meglangyosítjuk a mézet De ne túl melegre, tényleg csak langyosra, mert a méz jótékony hatású enzimjei elbomlanak. A fenyőrűgy-darabokat kidobás előtt még öblítsük le teával, hogy a rajtuk maradt méz se vesszen kárba. 

Milyen fenyőrügyet használhatunk?  Lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő az, amiről tudom, hogy használják. Arról sehol nem találtam információt, hogy lenne olyan fenyőfaj, ami nem a használható.   DE a fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel.    

A rügyek akkor gyűjthetők, amikor éppen kipattannak, lehullanak róluk a rügyet védő buroklevelek, és még nem fásodnak. Az oldalágak oldalrügyeit szedjük, körben a fán mindenhol,  ne a csúcsrügyeket, hogy ne legyen aszimmetrikus a fenyőnk. 

Fenyőszörp gyorsan és lassan - Kertészleszek-nél
Fenyőszirup másképp, nádcukorral, pálinkával - Naspolyakonyha
Fenyőrügy üdítő - a tutireceptek.hu-n
Fenyődzsemet még nem készítettem, a recept alábbi linken érhető el. A dzsemben benne maradnak a felfőzött leturmixolt fenyőhajtások is.: Fenyőszörp fenyődzsem, fenyőesszencia- herbacio.ezermester.hu

Aki nem olvasta volna alább Anazar hozzászólását: Azt írja ők régen a fenyőrügyet pálinkába áztatták, hogy jó kis torokborogató legyen belőle. Ez sem rossz ötlet! Köszönjük Anazar! 

Rövidtűs fenyőrügy, pl. a lucfenyő


A hosszútűs fenyőrügy barna, pl. az erdeifenyő ilyen

Hosszútűs fenyőrügy mézben
Hosszútűs fenyőrügy cukorban érlelődik
Rövidtűs fenyőrügy mézben érik


Mérgező hasonmás a tiszafa:
Tiszafa (Taxus baccata) súlyosan mérgező tűlevelű,
senki ne keverje össze a fenyőkkel , még akkor sem,
ha piros termése  tavasszal még nem látható rajta.
Egyedül a termés piros magköpenye nem mérgező,
ezt eszik a madarak, de magja már mérgező.
Ezért inkább azt jegyezze meg mindenki, hogy mindene mérgező!

15 megjegyzés:

 1. Remek bejegyzés!
  ( már én is készítem, hamarosan nálam is...)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Mági! Majd figyelem Te hogyan készíted!

   Törlés
 2. OLyan ez a blog, mintha az ember egy jó kis sétát tenne egy hűs kis erdőben. Tiszta felüdülés...jó ötlet volt elindítani!))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ani! Ez igazán nagyon jól esett, köszönöm!

   Törlés
 3. A fenyorugyet regen mi alkoholba (palinkaba) aztattuk, hogy aztan telen jo kis torokborogato legyen belole ;-)

  VálaszTörlés
 4. Nahát, micsoda ötlet! Van is a kertben 2 fenyőfa, rohanok megnézni, hogy hogy állnak rügyekkel...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdv. Zsuzsa! Remélem már felétek is rügyeznek!

   Törlés
 5. Fenyő van itt bőségesen,ez is egy csodajó ötlet, én is elkészítem. Csalánt még nem találtunk sehol, talán hétvégén egy másik helyre megyünk kirándulni és ott lesz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát az biztos, hogy arrafelé több a fenyő, mint a csalán. Ó, azok az északi fenyőerdők, gyapjúsásos, mohos lápok, apró, ezerszínű virágok, áfonyák, szamócák!! Szívem nagy vágya volt eljutni Skandináviába, aztán miután sikerült, azóta folyton odavágyom! Csak akad valahol csalán is!

   Törlés
 6. Tegnap le kellett vágni néhány ágat a fenyőről, megyek is leszedni a rügyeket!
  Köszi

  VálaszTörlés
 7. Nem mellesleg ez a szirup fantasztikus jó köptető, nekem sokkal jobban használt, mint bármilyen gyógyszertári megoldás.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, a fenyőrügyszirup hatását hasonlóan jónak tartják, mint a lándzsás útifű szirup hatását.

   Törlés
 8. Fantasztikusan sok információt tartalmazó cikket írtál. Gratulálok a blogodhoz! Alig várom, hogy rügyezzenek a fenyők.:D

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...