2012. május 19., szombat

Bodzavirágos szamócadzsem

Az akácvirágos szamócadzsem sikerén felbuzdulva, s mert a párosítás sem ismertelen számomra, bodzavirágos szamócadzsemet készítettem. A szamóca íze igen intenzív, ezért, hogy ne nyomja el a bodzát, nagyon bodzásra készítettem.

Először kb. 10 bodzavirágernyőt, két citrom levét és félkarikázott héját, bodzaszörp módon egy literes befőttes üvegben annyi vízbe (kb. fél l) áztattam három napra (de rövidebb is elég), amennyi ellepte. Apróra vágtam 1 kg szamócát (vagyis földiepret), és egy lábasba téve, rászűrtem a bodzás, citromos vizet. Kézzel kicsit szétnyomkodtam a szamócák egy részét, egy fél rúd vaníliával még felturbózva elkezdtem melegíteni. Majd kb. 10 db bodzavirágernyő virágocskáit lefejtettem a zöld részekről, és a kis virágocskákat hozzátettem a  szamócához. Innentől lehetne főzni sűrűsödésig, de én most megint a gyorsabb változatot választottam,  zselésítőt használtam ízlés szerint édesítettem. Nem számítva, hogy fotózás kedvéért kivettem keveset, még forrón kiforralt üvegekbe töltöttem és a szokásos módon, fémtetővel lezárva, majd 20 percre fejtetőre állítva, az egész steril lett. Kóstolgatva az összeállítást, nagyon-nagyon finom, ezért remélem lefele megy hamarosan az eper ára, mert nagyon-nagyon kellene még készítenem, amíg van bodzavirág.  

Most már évek óta tartósító és legalább fele részben répacukor nélkül teszek el lekvárokat, befőtteket és savanyúságokat elég sokat és sokfélét. Minimális az, ami nem áll el, nem egy, de több évig is. A tavalyiból pl. mindössze két birskörte lekvár a veszteség. Utóbbit csak azért írtam, hogy bátorítsak mindenkit, mert tartósító nélkül sokkal egészségesebb (nekünk és gyerekeinknek is).

Az édesítésről pedig annyit: Inkább kevésbé édesítek mindent, sőt minimálisan. Az eltarthatóságot tapasztalatom szerint a cukormentesség nem csökkenti, vannak elrakott cukormentes gyümölcspépjeim is. Minden édesíthető felahasználáskor, felbontáskor, ha mással nem, a lekvárba kevert mézzel.    

Bodzavirágos szamócadzsem


Bodzavirágos szamócdzsem
(Remélem a kis fekete pöttyök vanília darabkák és nem kicsi, apró bogarak,
amik szeretnek a bodzán ücsörögni. Őket ne tegyük bele.)







7 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper, nagyon tetszik, irtó finom lehet bodzával:) Bár az akácos is nagyon tetszik, viszont itt nincs akácfa.Dunsztba sem szoktad őket tenni? Nem szükséges?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszik. Dunsztba is szoktam tenni, ha nagyon biztosra szeretnénk, érdemes. Száraz dunsztba lehet tenni, ha a forrón feltöltött üvegeket betakarva hagyjuk kihűlni. Ha van forró vizem, pl. amiben az üres üvegeket kiforralom, akkor sokszor abba vízbe állítom bele a befőttet szörpöt. De ha keveset teszek el, és steril az üveg és forrón töltöm bele az anyagot, akkor nem mindig teszem dunsztba.

      Törlés
  2. Nagyon szép. A bodza nem fog elszíneződni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megszíneződik a virág akkor is szép rózsaszín lesz. Hosszú távú tapasztalatom nincs, mert a tavalyiak irtó gyorsan elfogytak.

      Törlés
  3. Remek párosítás én is szoktam ilyet.
    Teljesen egyetértek Veled a tartósítószer nélküli eltevésben, én is így mindig és nem romlik meg!
    Illetve a csökkentett cukor tartalommal is.
    Végre elkezdett érni a saját eper:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mági, köszönöm! Jó annak akinek van saját epre!

      Törlés
  4. Nem lesz híg? Mindenki mondja hogy ha eper lekvárt csinálnak nem raknak bele folyadékot csak cukrot.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...