Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2021. január 26., kedd

Rozmaringos fenyőlikőr

A rozmaringos fenyőlikőr amilyen finom, annyira egyszerű elkészíteni. Most azonban az a szerencsés, az tud ilyen likőrt készíteni, aki már tavasszal készített hozzá fenyőszirupot. Aki nem készített, annak idén érdemes megpróbálnia majd, mert a fenyős-gyantás ízt ebben a likőrben részben a rozmaring, részben pedig a lucfenyőszirup adja. Ez a szirup nem csak finom, de hasznos is lehet. C-vitaminban gazdag és köhögésre is jó gyógyír.
Már a középkorban is tudták, hogy a luc- és a jegenyefenyő, meg az erdei fenyő tűinek vizes kivonata jól gyógyítja a tengerészek rettegett betegségét, a skorbutot. A fenyvesekben gazdag északi és alpesi országokban sokhelyütt még ma is a házipatika része a fenyőtű, amit forrázva teaként isznak vagy szörpöt, kocsonyát készítenek belőle. A hazai és az erdélyi, népi felhasználások is elsősorban a házipatikát gyarapították fenyőből készült gyógymézzel. Nem csak fenyőhajtásból, hanem fiatal lucfenyő és erdei fenyő tobozából is készült ilyen szirup. A fenyőtű magas C-vitamin-tartalma mellett ma is elismertek jótékony hatásai a meghűléses betegségekben, így torokfájás, hurutos köhögés esetén is érdemes alkalmazni.
A fenyőleveél nem csak gyógyír, de ehető is. Úgy tartották, hogy a legfinomabb füstöltnyelv fenyőág füsttel készül, de valójában mi ehető a fenyőfákon? A fenyőmag bizonyára mindenkinek beugrik. Sajnos a nálunk előforduló fenyők magja túl apró, fogyasztásukra nincs példa, de a mediterrán elterjedésű mandulafenyő kisebb mandula méretű magja jól szerepel nálunk is pl. salátákban vagy pesztókban. Lucrügyből és zsenge tobozból régen szörp és befőtt is készült. A törzseken megjelenő beszáradó fenyőnedv, a gyanta rágógumiként rágva fogtisztító volt. Természetesen pálinkát is főztek a rügyekből és a fiatal tobozból, de az igazi, erdélyi fenyőpálinka a szintén tűlevelű borókabogyóval készül. A fenyők bőségesen termelnek virágport. A fenyőpollen is ehető, fehérjékben gazdag táplálék lehet, bár begyűjtésének nehézségei miatt nem vált gyakorlattá fogyasztása. A lucfenyő legaromásabb része a friss és nyers tavaszi új hajtás. Tehetjük salátákba, sós és édes fűszerként is használhatjuk. Ízeit és hatóanyagait szirupban is megőrizhetjük, így később édességeket és likőröket ízesíthetünk vele. Ehetjük méz helyett kenyéren, és kaparós torok gyógyítására is kanalazhatjuk.
A téli fenyőlevelet sem kell lebecsülni. A fenyőaroma télre is megmarad a levelekben, de a már túl rostos, idősebb levél csak alaposan megdarálva vagy teafűként használható. Teának 2-3 kanálnyi, friss tűlevelet forrázhatunk. A tűleveket cukorral összedarálva fenyős porcukrot kapunk. Nedves édességeket megszórva vele élénkzöld színűre vált, így zölddé és citrusos-fenyőssé varázsolhatjuk akár a reggeli papit is. Használhatjuk még édességekhez krémekben, kekszekben is. Lucfenyőszirup késztése, nálunk kb áprilisban lehetséges. A lucfenyő tavaszi, világoszöld, zsenge hajtásait egy befőttes üvegben kristálycukorral rétegezzük. Sötét helyen tartjuk, míg a cukor a fenyő nedveitől teljesen feloldódik, több hét is lehet. Az oldódást segíti, ha az üveget időnként fejtetőre állítjuk, majd visszafordítjuk. Ha a cukor feloldódott, akkor langyosra melegítés után leszűrjük a fenyőtűkről.
Rozmaringos fenyőlikőr készítése: 1 liter vodkába pár ágacska apróra vágott rozmaringlevelet áztatunk (de akár bele is turmixolható, úgy is finom lesz), fűszerezzük még egy citrom reszelt héjával. A rozmaring íze frissen szintén egy fenyős íz, de emellett kesernyés ízt is ad. Pici keserű kell is, de figyelni kell, hogy ne legyen túlságosan az, így ajánlott sűrűn kóstolni és legfeljebb egy hét múlva érdemes teljesen leszűrni a fűszereket a vodkából. Az ízes szeszt pedig ezután 2-3 dl fenyőrügy-sziruppal összekeverjük. Az édesség is ízlés kérdése, lehet több is, kevesebb is a szirup. A fenyőszirup feloldódása után el is készült a rozmaringos fenyőlikőrünk. Vodka helyett - mondhatná bárki - miért nem jó, ha magyar pálinkát használunk. Megpróbálható, próbáltam, de az erős karakteres pálinkaíz mellett biztosan hígítani kell, hogy az, a finom fenyő ízeket ne nyomja el. Nekem finomabb lett vodkából készítve ez a fenyőlikőr.
További fenyőtűsök a blogon: fenyőtűs porcukor, fenyőmázas keksz, fenyőtűtea,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...