Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. május 20., vasárnap

Fűszeres, gyógyfüves ecetek vadontermő növényekből


Citromos, mézes, vadrózszsirmos, bodzavirágos, ill. kakukkfüves, almás, mézes,
hibiszkuszvirággal színezett ecet érik az üvegekben. 
Sok vad, erdei salátanövényhez, sok, finom, illatos, fűszeres, esetleg gyógynövényes ecet szükségeltetik, hogy finom salátákat készítsünk belőlük. Elkészítésükre nincs egyféle tuti recept, lehet próbálkozni, kísérletezgetni egy, kettő, akár több vad növénnyel, gyógynövénnyel, esetleg más kiegészítővel is. Jobb, ha nem szintetikus ecetet használunk, pl. alma vagy borecet nem drága és finom. A kiválasztott növényeket egy szélesszájú üvegbe tegyük érlelni, (hiszen ki is kell vennünk majd a növényt az üvegből). Lehet használni illatos virágokat és illatos növényeket. Ibolyát, kakukkfüvet, zsályákat, vad mentákat, szurokfüvet, medvehagymát, bodzavirágot, akácvirágot, vadrózsa szirmot, és később majd terméseket is illatos vad szamócát, kökényt, galagonyát, csipkebogyót, húsos somot, vad szedret. Nem illatos kesernyés gyógynövényeket is tehetünk ízesítésre az ecetbe, pl. pitypang levelet és virágot, cickafark virágot, levelet, csalánt, útifüvet. Ezekből nagyon keveset, nehogy túl keserű legyen. Az üvegekbe tett növényekre töltsük rá a felmelegített ecetet, nem kell tűzforrón. Majd legalább két-három hétig érleljük. Utána leszűrhetjük, és áttölthetjük más üvegbe az ecetet.

Ezeket is ajánlom:Bodzavirágos vadrózsaszirmos, ill. vad kakukkfüves fűszerecet
Vadrózsaszirom és vad kakukkfű
Kakukkfű (Thymus sp.)
Száraz, sekély talajú gyepekben, sziklás talajon, sokfelé előfordul.


Mennyei bodzavirágos balzsamecet készítése, itt: http://erdokostolo.blogspot.com/2017/07/bodzaviragos-hazi-balzsamecet-keszitese.html

4 megjegyzés:

 1. Nagyon jók lehetnek, igazán különlegesek!!!

  VálaszTörlés
 2. Teljesen felcsigáztál:) Úgy látom nem tétlenkedsz, rengeteg különleges ecetet és egyéb finomságot készítesz:)

  VálaszTörlés
 3. A füszeres ecetnel az ecet behelyettesithetö borral? Abbol is el lehet kesziteni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha a bort hagyjuk ecetté erjedni, akkor igen el lehet készíteni. De készíthető fűszeres bor is.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...