2012. május 20., vasárnap

Fűszeres, gyógyfüves ecetek vadontermő növényekből


Citromos, mézes, bodzavirágos, ill. kakukkfüves, almás, mézes,
hibiszkuszvirággal színezett ecet érik az üvegekben. 
Sok vad, erdei salátanövényhez, sok, finom, illatos, fűszeres, esetleg gyógynövényes ecet szükségeltetik, hogy finom salátákat készítsünk belőlük. Elkészítésükre nincs egyféle tuti recept, lehet próbálkozni, kísérletezgetni egy, kettő, akár több vad növénnyel, gyógynövénnyel, esetleg más kiegészítővel is. Jobb, ha nem szintetikus ecetet használunk, pl. alma vagy borecet nem drága és finom. A kiválasztott növényeket egy szélesszájú üvegbe tegyük érlelni, (hiszen ki is kell vennünk majd a növényt az üvegből). Lehet használni illatos virágokat és illatos növényeket. Ibolyát, kakukkfüvet, zsályákat, vad mentákat, vad oregánót, medvehagymát, bodzavirágot, akácvirágot, vadrózsa szirmot, és később majd terméseket is illatos vad szamócát, kökényt, galagonyát, csipkebogyót, húsos somot, vad szedret. Nem illatos kesernyés gyógynövényeket is tehetünk ízesítésre az ecetbe, pl. pitypang levelet és virágot, cickafark virágot, levelet, csalánt, útifüvet. Ezekből keveset, nehogy túl keserű legyen. Az üvegekbe tett növényekre töltsük rá a felmelegített ecetet, nem kell tűzforrón. Majd legalább két-három hétig érleljük. Utána leszűrhetjük, és áttölthetjük más üvegbe az ecetet, de maradhat a növényeken is. A növényeket se dobjuk ki, apróra vágva, egy salátához vagy más ételhez  fűszerként felhasználhatjuk. Az ecet évekig eláll. 


Bodzavirágos vadrózsaszirmos, ill. vad kakukkfüves fűszerecet
Vadrózsaszirom és vad kakukkfű
Kakukkfű (Thymus sp.)
Száraz, sekély talajú gyepekben, sziklás talajon, sokfelé előfordul.

Fűszeres ecet 


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jók lehetnek, igazán különlegesek!!!

    VálaszTörlés
  2. Teljesen felcsigáztál:) Úgy látom nem tétlenkedsz, rengeteg különleges ecetet és egyéb finomságot készítesz:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...