Bodzabogyó ecet fekete bodzából
A fekete bodza (Sambucus nigra) termése nyersen nem ehető, de főzve és erjesztve (legalább 26 fokon, nyári melegben, legalább 1 hónapig) már igen.
Ez az ecet még nyáron készült, már régen leszűrtem a cefréről, azóta érlelődött. Sötét színe miatt antioxidánsokban valószínűleg gazdag, s mivel nem hőkezelt, vitaminok, egyéb jó dolgok is vannak benne. !!!! Emellett is mértékkel és hígítva ajánlott csak használni!
Biztonságos elkészítése: Teljesen érett bodzabogyóból, hosszabb idejű erjesztéssel nagyon finom, szinte balzsamecet sűrűségű ecet lett és a cianid tartalma is a hosszabb idő alatt (legalább 1 hónap) fokozatosan csökken. (forrás)
Az ecet az ITT korábban már leírt módon készült, de érdemes többször átkevergetni és nyári melegben erjeszteni, legalább 1 hónapig érlelni, hogy kipárologjon és lebomoljon a cianid. Még jobb esetleg a magok nélkül erjeszteni, mert a gyümölcsön belül a magokban van a legtöbb mérgező anyag. !!!! Kiegészítés: Amennyiben lekvárfőzés előtt valaki a nyers bodzát passzírozza át, a visszamaradó mag- és héjmaradékból NE készítsen ecetet, mert a mérgező anyaga zöme a magokban van. Egyébként is jobb a héj pektintartalmának kifőzése miatt héjastól magostól főzni a lekvárt és valamikor főzés közben passzírozni. |
(A hazai bodzafajok bemutatása ITT olvasható.)
Hasonlóképp nagyon finom a bodzavirágos házi balzsamecet is, aminek készítéséről itt írtam korábban.
![]() |
Lekvárt más gyümölccsel keverve többször készítettem már bodzabogyóból. Van egy kis gyógyszeríze, ezért érdemes azt valamivel ellensúlyozni, és jobb is belőle kevesbbet enni, mert hashajtó hatású. Picit sós lekvárban, vagy fűszeres lekvárban almával vagy szilvával összefőzve nagyon finom.
A bodzák fogyasztásához: Mindhárom bodzafaj zöld részei, fája, zöld bogyója és az érett termés magja mérgező. Hőkezelés, főzés után esetleg még a magot is kipasszírozva a gyümölcshúsuk ehető, de nem hatás nélküli, gyógylekvárnak való. Virága csak a fekete bodzának használható. Nyersen és zölden egyik faj termése sem ehető. A leginkább használt fekete bodza érett nyers termése kis mennyiségben is - érzékenységtől is függően - hányást, hasmenést okozhat, nagy mennyiségben mérgező. A másik két bodzafaj érett, nyers termése még komolyabban mérgező, ne egye senki! Tejsavas és ecetsavas fermentálás (alapos, megfelelő hőmérsékletű, legelább 26 fokon) során a zöld, éretlen fekete bodza termésében a mérgező cianid tartalom nagy valószínűséggel elbomlik, de hogy a további hatóanyagokkal mi történik a fermentálás során, azt nem tudom, ezért mértékkel az ecete és a tejsavas fermentáltat is!
Így zöld (fekete) bodza kaprit és bodza lekvárokat mindenki eldöntheti, a fentiek alapján, hogy készít-e. Ha igen, akkor alaposan főzve vagy fermentálva, és mint a legtöbb vadnövényt, mértékkel fogyasztva.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése