Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. október 29., hétfő

Bodzabogyó ecet fekete bodzából

A fekete bodza (Sambucus nigra) termése nyersen nem ehető, de főzve és erjesztve (legalább 26 fokon, napon) már igen. Lekvárt más gyümölccsel keverve többször készítettem már bodzabogyóból. Van egy kis gyógyszeríze, ezért érdemes azt valamivel ellensúlyozni. Picit sós lekvárban, vagy fűszeres lekvárban almával vagy szilvával összefőzve nagyon finom. 
Ez az ecet még nyáron készült, már régen leszűrtem a cefréről, azóta érlelődött: Sötét színe miatt láthatóan antioxidánsokban gazdag, s mivel nem hőkezelt, vitaminok, egyéb jó dolgok is vannak benne.  


az ecet az itt korábban már leírt módon készült

Nem kellene ilyen hosszú ideig érlelni, de mostanra nagyon finom, szinte balzsamecet sűrűségű lett.
Hasonlóképp nagyon finom a bodzavirágos házi balzsamecet is, aminek készítéséről itt írtam korábban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...