Tejsavasan savanyított zöld medvehagyma termés

Egy kis üveg medvehagyma termést tartósítottam tejsavas erjesztéssel. 
Sok nem kell, mert nagyon erős ízű.  

Egyre több zöldséget, gyümölcsöt próbálok ki tejsavasanszénsavasan vagy akár ecetesen erjesztve. A vadzöldségek közül készítettem már tejsavasan erjesztett komlóhajtást és savanyított vegyes levélzöldség keveréketvadzöldséges kimchitmedvehagymás-podagrafüves savanyú  káposztátpodagrafüves-gyömbéres sárgarépa savanyúságot


Az erjedés gyorsabb elindulása érdekében egy már kész, tejsavasan erjesztett zöldség levével érdemes beoltani a sós levet, vagyis áttelepíteni egy kis tejsavbaktérium-kultúrát. Különösen abból érdemes telepíteni, amelyik zöldségünk nagyon finom, jó ízű, mert akkor annak a baci összetételével jó eséllyel ismét finom savanyúság érik. Akinek ilyen még nincs, ne csüggedjen mert az erjedés magától is elindul. Nekem jó tapasztalataim vannak, még semmi nem romlott meg, de fontos pár szabályt betartani. Az erjedés elindulásához meleg kell, 22 fok legalább, a zöldségeknek pedig lé alatt kell mindig lenni, különben penészesedhet. Fontos az üvegek lezárása is, nehogy befertőződjön valami nemkívánatos mikrobával.

A medvehagyma terméskéket alaposan megmostam, majd felforralt és lehűtött, sós vízzel öntöttem le. A só és a víz aránya: 1 l víz / 2 dkg (1 ek) só. Az erjedés gyorsítása érdekében egy saját erjesztésű savanyított zöldség levéből adtam néhány kanállal a léhez (de enélkül is elindul az erjedés), majd lezárva melegen, 22-23 fok körül tartottam az üvegeket. Az erjedés már a második napon megindulhat és 5-6 nap után már nem sós, hanem savanykás lesz a lé.  Ezután hidegre tettem az üveget, ahol még tovább érhetett, mostanra épp jó, savanyú a leve és erőteljesen medvehagymás.

A medvehagyma termésből készült kapriról és bővebben a medvehagyma zöld terméséről, gyűjtéséről, mikor meddig, hogyan bővebben itt lehet olvasni.    

Fontos: Erős hatású anyag lesz, csak kis mennyiségben ajánlott enni. Többen beszámoltak már arról, hogy rosszul lettek tőle, gyomorproblémákat okozott. A zöld termés természetesen nem mérgező, de megterhelheti az emésztőrendszert, csak igen mértékkel ajánlott.      

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések