Laktofermentált tavaszi vadzöldségleves hidegen
A fermentálási láz még tart nálam, egyre több zöldséget, gyümölcsöt próbálok ki tejsavasan, szénsavasan vagy akár ecetesen erjesztve. Most a szezonális vadzöldségek is sorra kerültek. Készítettem tejsavasan erjesztett komlóhajtást és savanyított vegyes levélzöldség keveréket. Utóbbiból készült ez a nagyon üdítő hidegen turmixolt leves.
hidegen turmixolt laktofermentált vad levélzöldség leves |
Elkészítés:
A levélzöldségeket (salátaboglárka, podagrafű, medvehagyma, tyúkhúr, csabaíre vérfű) alaposan megmostam, majd felforralt és lehűtött sós vízzel öntöttem le. A só és a víz aránya: 1l víz / 2 dkg (1 ek) só. Az erjedés gyorsítása érdekében egy saját erjesztésű savanyú káposzta levéből adtam néhány kanállal minden üveghez, majd lezárva melegen, 20-22 fokon tartottam az üvegeket. Az erjedés már a második napon megindult és 5-6 nap után már nem sós, hanem savanykás volt a lé és a zöldségek is kissé puhultak. Ezután hidegre tettem az üvegeket, ahol még tovább érnek. A medvehagymás üveg leve enyhén hagymás ízű, a többi csak savanykás, finom. Az eljárás tehát ugyanaz, mint a nyári kovászos uborkánál, csak kenyér nélkül. Így hosszabb ideig is eláll.
Az első étel, ami ezekből készült az a hidegen, pár kanál natúr joghurttal turmixolt leves. Finom üdítő, jól esik az első meleg tavaszi napokon. Apróra vágva szendvicsen is jól esik. Főként hidegen érdemes felhasználni, hogy a lében felszaporodott, szervezetünkre jótékony mikrobák is túléljék. A levelek egyébként, nem puhultak túl, nem nyálkásodtak el. Némelyik levél színe változott csak meg enyhén sárgás zöld lett.
vegyes vad levélzöldség, csabaíre, medvehagyma, podagrafű, tyúkhúr, vadsnidling |
vegyes vadzöldség medvehagyma, podagrafű, tyúkhúr, salátaboglárka (friss és már érett együtt) balra savanyodó komlóhajtás |
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése