Laktofermentált tavaszi vadzöldségleves hidegen

fermentálási láz még tart nálam, egyre több zöldséget, gyümölcsöt próbálok ki tejsavasan, szénsavasan vagy akár ecetesen erjesztve. Most a szezonális vadzöldségek is sorra kerültek. Készítettem tejsavasan erjesztett komlóhajtást és savanyított vegyes levélzöldség keveréket. Utóbbiból készült ez a nagyon üdítő hidegen turmixolt leves.     

hidegen turmixolt laktofermentált vad levélzöldség leves

Elkészítés: 
A levélzöldségeket (salátaboglárka, podagrafűmedvehagyma, tyúkhúrcsabaíre vérfűalaposan megmostam, majd felforralt és lehűtött sós vízzel öntöttem le. A só és a víz aránya: 1l víz / 2 dkg (1 ek) só. Az erjedés gyorsítása érdekében egy saját erjesztésű savanyú káposzta levéből adtam néhány kanállal minden üveghez, majd lezárva melegen, 20-22 fokon tartottam az üvegeket. Az erjedés már a második napon megindult és 5-6 nap után már nem sós, hanem savanykás volt a lé és a zöldségek is kissé puhultak. Ezután hidegre tettem az üvegeket, ahol még tovább érnek. A medvehagymás üveg leve enyhén hagymás ízű, a többi csak savanykás, finom. Az eljárás tehát ugyanaz, mint a nyári kovászos uborkánál, csak kenyér nélkül. Így hosszabb ideig is eláll.

Az első étel, ami ezekből készült az a hidegen, pár kanál natúr joghurttal turmixolt leves. Finom üdítő, jól esik az első meleg tavaszi napokon. Apróra vágva szendvicsen is jól esik. Főként hidegen  érdemes felhasználni, hogy a lében felszaporodott, szervezetünkre jótékony mikrobák is túléljék. A levelek egyébként, nem puhultak túl, nem nyálkásodtak el. Némelyik levél színe változott csak meg enyhén sárgás zöld lett.  


vegyes vad levélzöldség, csabaíre, medvehagyma,
podagrafű, tyúkhúr, vadsnidling

vegyes vadzöldség medvehagyma, podagrafű, tyúkhúr, salátaboglárka
 (friss és már érett együtt) balra savanyodó komlóhajtás

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések