Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2019. április 4., csütörtök

Laktofermentált tavaszi vadzöldségleves hidegen

fermentálási láz még tart nálam, egyre több zöldséget, gyümölcsöt próbálok ki tejsavasan, szénsavasan vagy akár ecetesen erjesztve. Most a szezonális vadzöldségek is sorra kerültek. Készítettem tejsavasan erjesztett komlóhajtást és savanyított vegyes levélzöldség keveréket. Utóbbiból készült ez a nagyon üdítő hidegen turmixolt leves.     

hidegen turmixolt laktofermentált vad levélzöldség leves

Elkészítés: 
A levélzöldségeket (salátaboglárka, podagrafűmedvehagyma, kígyóhagyma tyúkhúrcsabaíre vérfűalaposan megmostam, majd felforralt és lehűtött sós vízzel öntöttem le. A só és a víz aránya: 1l víz / 2 dkg (1 ek) só. Az erjedés gyorsítása érdekében egy saját erjesztésű savanyú káposzta levéből adtam néhány kanállal minden üveghez, majd lezárva melegen, 20-22 fokon tartottam az üvegeket. Az erjedés már a második napon megindult és 5-6 nap után már nem sós, hanem savanykás volt a lé és a zöldségek is kissé puhultak. Ezután hidegre tettem az üvegeket, ahol még tovább érnek. A medvehagymás üveg leve enyhén hagymás ízű, a többi csak savanykás, finom. Az eljárás tehát ugyanaz, mint a nyári kovászos uborkánál, csak kenyér nélkül. Így hosszabb ideig is eláll.

Az első étel, ami ezekből készült az a hidegen, pár kanál natúr joghurttal turmixolt leves. Finom üdítő, jól esik az első meleg tavaszi napokon. Apróra vágva szendvicsen is jól esik. Főként hidegen  érdemes felhasználni, hogy a lében felszaporodott, szervezetünkre jótékony mikrobák is túléljék. A levelek egyébként, nem puhultak túl, nem nyálkásodtak el. Némelyik levél színe változott csak meg enyhén sárgás zöld lett.  


vegyes vad levélzöldség, csabaíre, medvehagyma,
podagrafű, tyúkhúr, vadsnidling


vegyes vadzöldség medvehagyma, podagrafű, tyúkhúr, salátaboglárka
 (friss és már érett együtt) balra savanyodó komlóhajtás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...