Galambica, avagy kékhátú galambgomba és társai. Galambgombák a konyhámban
A galambgombák közül több faj ehető, de a legkedveltebb, legjobb állagú a rugalmas, nem törékeny lemezű, masszívabb kékhátú galambgomba. A kékhátú galambgomba többféle kékes színárnyalatban is megjelenhet, sőt van zöldes hátú színváltozata is. A galambgombákat nem könnyű fajra pontosan meghatározni, a kékhátú azonban elég jól felismerhető rugalmas, nem törékeny lemezeiről, színeiről egy-két egyéb bélyegéről. Néhány nemzetségbeli társa is biztonsággal gyűjthető, mint a dióízű galambgomba, a varashátú galambgomba, ráncos galambgomba.
A galambgombák kellemes, de nem erős ízű gombák, állaguk miatt azonban sokan szinte jobban kedvelik őket, mint a fűszeres ízű vargányákat. Felhasználásuk változatos, sütve, főzve, pirítva, párolva, grillezve is finomak. Én is nagyon kedvelem őket, bármikor becserélnék egy kosár vargányát egy kosár fiatal galambgombára. Nem szükséges sokáig sütni vagy főzni őket, nincs erre előírás, ha pedig fiatal termőtestek, akkor nem is igénylik ezt. De gombák ezek is, amit sokan nehezen emésztenek meg, tehát ajánlott inkább kevesebbet enni, és nem este belakmározni belőlük.
Gyűjtésük: Én keresem a fiatalokat, az öregebbek gyakran kukacosak és törékenyebbek, de minden egyes példányt érdemes ellenőrizni, és ha gyanús, kettévágva is megnézni a kukacszintjét. Természetesen tisztán, földes tönk nélkül kell szedni, mert a lemezek közé behulló talajszemcsék kiszedhetetlenek.
galambgombák (főként), piruló galóca és vargánya egy szerencsés gyűjtés |
Feldolgozás: Tisztán szedve szinte csak a kalapok bőrét és tönköt szoktam mosni folyó vízben, óvatosan, hogy a lemezek közé ne menjen víz, de van, hogy a kalapbőrt le is húzom, persze teljesen nem lehet. Darabolás közben lehet ellenőrizni még belül is, és kivágni a sérült, rágott részeket.
Tartósításuk: Száríthatók, tartósíthatók olajban, más zsiradékban és galambgomba savanyúságként is. Előfeldolgozás után, pl. hagymás zsíron lepirítva fagyaszthatók, de bevált nekem a gombatartósítás sós olajban, savanyúságként vagy sós lében is.
Sokéle más galambgombás finomság IDE kattintva böngészhető.
Ami nálam készült belőlük:
receptek a kép alatti szövegre kattintva:
galambgombák zöldfűszerekkel, tükörtojással |
galambgombás, csípős zöldpaprikás szendvics joghurttal |
Róka- és galambgombás, szamócás rozspirítós bruschetta-szerűen |
galambgombás szamócás |
galambgomba, rókagomba és vargánya ragu erdei szamócával |
Mezei iringós erdei gombaleves |
Galambgombák színesen fűszeres vajon, spenóttal, tojással, paradicsommal |
Róka- és galambgombák zöldségekkel és napraforgóval pirítva |
rántott galambgomba kalapok paradicsomsalátával, rizzsel |
Galambgombák vajon pirítva, citromosan, zsályásan, szőlővel a nyár végi időszakban |
galambgombás, pirított céklás, füstölt fetasajtos gombasaláta |
Róka- és galambgombás rukkolás bruschetta |
Színes gombaragu sajttal töltött friss kiflivel |
A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése