Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2014. október 2., csütörtök

Galambgomba kalapok savanyítva


galambgomba kalapok savanyítva
Gombatartósításban már elég gyakorlottnak mondhatom magam, ezúttal galambgomba savanyítással próbálkoztam. A 8 napos kritikus túlélés után felbontottam a fiatal "galambkalapokból" készített gombakonzervemet. Nagyon jó lett. Gombasalátába... szendvicsre....

A galambgombák azok közé a gombák közé tartoznak, melyek húsa nyersen nagyon törékeny, hő hatására viszont állaguk javul, és nem lesz törékeny. A legfiatalabb gombakalapokat használtam csak ehhez. A kalapbőröket lehúztam, majd leforráztam a gombát. Forrázás után kicsit összeesnek és a törékenység is megszűnik. Így több és könnyebben pakolható az üvegekbe. A megraktam az előzetesen kifőzött üvegeket gombával, majd vízzel feltöltöttem őket. Ezután a leöntött (és így lemért szükséges) vizet ízesítve felfőztem. Egész fekete bors, fokhagyma gerezd, mustármag, babérlevél került most bele és persze só és ecet kicsit több, mint ami éppen ízes, mert a gomba "átveszi az ízek egy részét". A felfőzött levet forrón a gombára töltöttem, majd lezárva forró vízbe állítva kihűlésig dunsztoltam. Ilyen lett, mint fent. Gombakonzerválás sokféle további az Erdőkóstoló blogon


A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...